Není kuchyně, ve které bychom nenarazili na utěrku. Pro většinu z nás je naprosto samozřejmé je používat. Ne všichni si ale uvědomujeme, že tyto textilie mohou mít dopad na naše zdraví. Víte například, jak často by se utěrky měly měnit?
Jak často měnit utěrky? Většina lidí dělá velkou chybu
Máte v kuchyni utěrku? Určitě ano. Co se týče doby, po jejímž uplynutí bychom měli utěrku vyměnit – liší se v závislosti na tom, k čemu všemu utěrku používáte. Pakliže s ní pouze dosušujete čisté nádobí, pak můžete utěrku měnit co každé tři dny. V případě, kdy si do utěrky utíráte ruce nebo ji používáte k utírání kuchyňské linky, zkracuje se interval pro výměnu na dva dny.
Umíte utěrky vyprat správně?
Mnoho lidí vůbec neřeší, jakým způsobem by se utěrky měly prát. Někteří je jednoduše přihodí k dalšímu prádlu, další je shromažďují v koši na prádlo do chvíle, kdy jich budou mít tolik, aby vydaly na celou pračku. Co je vlastně správně?
Vyprat utěrky může být pořádný oříšek, zejména kvůli skvrnám, které na nich často vznikají. Proto doporučujeme utěrky před praním odmočit – ideálně ve žlučovém mýdle, případně alespoň v teplé vodě. Lze použít i různé chemické prostředky na odstraňování skvrn. Utěrky perte na 90 °C, protože jedině tak zlikvidujete případné bakterie a nečistoty.
Kontakt se syrovým masem
Ještě se vraťme k intervalu, během kterého by se utěrky v kuchyni měly měnit. V případě, kdy budete pracovat se syrovým masem (například až budete vařit nějakou dobrotu) a utěrka přijde s masem do kontaktu (nebo si do ní utřete ruce, které se předtím dotkly masa), hoďte ji rovnou do špinavého prádla.
Kontakt se syrovým masem představuje riziko, že se na utěrce zachytí bakterie. Jejím dalším používáním nebo kontaktem s nádobím byste si mohli zadělat na nepříjemné zdravotní komplikace.