Na internetu i v populárních časopisech lze najít nespočet výživových rad, které vám pomohou doplnit jídelníček nejrůznějšími potravinami s pozitivním vlivem na vaše tělo. Nový výzkum však na tento seznam prospěšných produktů zařadil i poměrně překvapivou potravinu – žvýkačku bez cukru.
Vědci použili pro studii komplexní soubor dat
Zmíněnou studii má na svědomí tým vědců z Tuftsovy univerzity v USA, který své závěry publikoval v časopise Journal of the American Nutrition Association. Vycházel přitom z údajů Národního průzkumu zdraví a výživy (NHANES), jehož informace jsou důležité také pro Centrum pro kontrolu nemocí, které americké úřady využívají k posuzování zdravotního stavu a kvality stravy tamních občanů. Statistiky NHANES jsou však také neocenitelným zdrojem podkladů pro vědecké výzkumy, například v oblasti studia potenciálního přínosu žvýkaček neobsahujících přidané cukry.
Hlavní benefity žvýkaček bez přidaného cukru
Ze žvýkání těchto žvýkaček získali vědci hned několik důležitých poznatků. První výhodu představoval vliv žvýkání na kvalitu stravování. Bylo totiž zjištěno, že lidé, kteří během předchozích 24 hodin žvýkali žvýkačku, vykazovali ve svém jídelníčku mnohem kvalitnější stravu než lidé, kteří žvýkačku neužívali. V tomto případě lze vidět jasnou spojitost v rámci nižší hladiny cukru v jednotlivých jídlech. Je totiž poměrně logické, že lidé omezující přidaný cukr ve stravě inklinují ke konzumaci žvýkaček bez cukru.
Dalším přínosem žvýkání bylo potlačení chuti na jídlo. Tím, že místo nezdravé svačinky či sladkosti sáhnete raději po žvýkačce, uděláte svému tělu nemalou radost, a ulevíte mu od nutnosti aktivovat spalovací metabolismus. V rámci studie pak bylo zjištěno, že žvýkání před jídlem snižuje kalorickou hodnotu daného pokrmu, a tedy i celkový příjem přidaných cukrů, čímž se stravování stává opět kvalitnějším. Tyto návyky pak mají tendenci přetrvat, zejména díky tomu, že žvýkání je pro lidi určitou formou závislosti. Pokud tedy najedete na režim „žvýkačkové diety“, můžete si být téměř jisti, že u ní vydržíte poměrně dlouho, a výsledky tak budou skutečně průkazné.
Žvýkání není lék na všechno. Pomoci ale dokáže
Je zjevné, že žvýkačka má pro naše zdraví řadu benefitů. Pochopitelně ale nedokáže vyřešit všechny naše stravovací problémy. I tak je její pole působnosti poměrně široké, a nevztahuje se pouze na žaludek a naše centrum chuti. Žvýkačky bez cukru totiž dokáží také chránit zubní sklovinu, a výrazně tak snížit kazivost zubů. Onemocnění dutiny ústní přitom může vést k nejrůznějším chronickým chorobám, včetně cukrovky, obezity či kardiovaskulárních chorob.
Závěry výše uvedené studie byly pro vědce poměrně velkým překvapením. Skutečnost, že mohou mít žvýkačky bez cukru tolik benefitů pro naše zdraví, si dosud nejspíš uvědomoval jen málokdo. Výzkum však byl poměrně povrchový, a k prokázání pozitivních účinků tak bude zapotřebí další práce. Zajímavé však bude například sledování vývoje současných výživových směrnic, které se zatím věnují pouze potravinám, které přímo konzumujeme a polykáme. Žvýkačky jsou tedy zcela nově objeveným oborem, kterým se mohou lékaři či dietologové zabývat v rámci cílené léčby při omezování některých nepříliš zdravých stravovacích návyků.
Zdroje:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/27697061.2023.2300441
https://www.colgate.com/en-za/oral-health/nutrition-and-oral-health/three-benefits-of-sugar-free-gum
https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-chewing-gum-bad-for-you
https://www.healthline.com/nutrition/chewing-gum-good-or-bad