back to top

Grilujte s jistotou: Slanina, listová zelenina nebo treska na gril prostě nepatří

Grilování je oblíbená kulinářská tradice, která spojuje lidi u chutně připravených jídel. Ne všechny potraviny jsou však na gril vhodné. I když prskání a vůně otevřeného ohně mohou být lákavé, některé suroviny na gril prostě nepatří. V tomto článku se seznámíme s potravinami, které je lepší připravovat alternativními způsoby, což zajistí chutnější výsledky i bezpečný zážitek z grilování.

Slanina, zelenina a cherry rajčata

Choulostivé potraviny, jako je slanina, listová zelenina nebo drobné předměty, například cherry rajčata se na gril rozhodně nedávají. Intenzivní žár může způsobit jejich rychlé spálení nebo propadnutí roštem, což má za následek méně než žádoucí výsledek. Místo toho zvolte metody, jako je smažení na plotně nebo pečení, abyste dosáhli požadované struktury a chuti těchto choulostivých předmětů.

Potraviny s vysokým obsahem tuku

Grilování může zvýraznit chuť tučného masa, ale k některým potravinám s vysokým obsahem tuku je třeba přistupovat opatrně. Potraviny, jako je slanina nebo příliš tučné kousky, mohou vést ke vzplanutí a zvýšenému riziku zuhelnatění nebo připálení. Nadměrné odkapávání tuku může způsobit vzplanutí, což vede k nerovnoměrně propečenému či spálenému výsledku. Zvažte možnost předvařit položky s vysokým obsahem tuku zvlášť a poté je pro lepší chuť zařadit do grilovaných pokrmů.

Potraviny vyžadující přesnou regulaci teploty

Některé pokrmy, které vyžadují přesnou regulaci teploty nebo delší dobu přípravy, nejsou pro gril ideální. Například jemné rybí filety je vhodnější připravovat šetrně v troubě nebo na sporáku, aby byla zajištěna jejich dokonale vlhká a vločkovitá struktura. Stejně tak pokrmy, které jsou závislé na pomalém dušení nebo vaření, jako jsou dušené maso nebo polévky, je nejlepší připravovat jinými způsoby přípravy, které umožňují řízené zahřívání.

Bylinky

Některé přísady je lepší na gril nepoužívat kvůli jejich citlivosti. Například čerstvé bylinky mohou na grilu rychle zvadnout nebo se spálit a ztratit svou výraznou chuť. Stejně tak přísady jako avokádo nebo ovoce s vysokým obsahem cukru mohou příliš rychle zkaramelizovat nebo se stát kašovitými. Tyto ingredience je lepší použít do salátů, sals nebo je podávat čerstvé ke grilovaným pokrmům.

Závěrem…

Grilování je umění, které nás odmění chutnými a uspokojivými pokrmy. Je však důležité mít na paměti, že ne všechny potraviny jsou pro grilování vhodné. Choulostivé předměty, potraviny s vysokým obsahem tuku náchylné ke vzplanutí, ingredience vyžadující přesnou kontrolu teploty, měkké sýry, potraviny s jemnými omáčkami a citlivé ingredience je lepší připravovat alternativními způsoby přípravy.

Pokud víte, které potraviny jsou vhodnější pro alternativní techniky, můžete své kulinářské výtvory vylepšit a zajistit si tak chutnější výsledky i bezpečnější grilování. Rozpalte tedy svůj gril, ale nezapomeňte si vybrat správné ingredience pro plamen, abyste dosáhli úspěchu jako mistři grilování.

Zdroje: Redakce, Autorský text doplněný o informace z portálu iReceptář.cz.

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Bc. Michaela Hanelová
Mám ráda domov, ze kterého při jediné návštěvě dýchne klid, pohoda a harmonie. Ráda sleduji nové trendy v bydlení a čtenářům webu iBydlení.cz bych ráda předala to nejzajímavější, co se týče rad pro zútulnění a vylepšení jejich domácnosti.

Nejnovější články

--- Další články autora ---