Nedostatek spánku je jedním z nejběžnějších problémů moderní společnosti. Mezi řadu neduhů, který spánkový deficit způsobuje, se nyní možná přidá i cukrovka, jak naznačuje nová studie.
Informace pro svou práci získali vědci z britské biobanky
Veřejnost nedávno šokovala zpráva o tom, že lidé, kteří spí méně než šest hodin denně, jsou více ohroženi diabetem 2. typu. S informací přišli britští vědci, kteří analyzovali údaje z tamní biobanky. Ta poskytuje podklady pro celou řadu vědeckých a lékařských výzkumů. Tentokrát byl pro účely studie použit vzorek bezmála 250 000 dospělých, jejichž zdravotní výsledky vědci analyzovali v časovém úseku více než deseti let. Snažili se přitom hledat možné souvislosti mezi délkou spánku a pravděpodobností diagnózy cukrovky 2. typu, a dále pak vlivem zdravé stravy na tuto případnou závislost.
Účastníci byli v rámci zapojení do biobanky dotazování na průměrný počet hodin spánku za jeden den. Za normalizovanou hodnotu pak vědci zvolili sedm až osm hodin denně. Krátký spánek následně rozdělili do tří kategorií: mírný (šest hodin), střední (pět hodin) a extrémní (tři až čtyři hodiny).
Rozdíly byly skutečně znatelné
Cukrovka 2. typu byla během sledovaného období diagnostikována přibližně u 3,2 % účastníků. Přestože zdravé stravovací návyky, které byly v rámci studie taktéž sledovány, byly obecně spojeny s nižším celkovým rizikem vzniku diabetu, nedostatek spánku hrál také velkou roli. Průzkum ukázal, že lidí spící pouze pět hodin vykazovali o 16 % vyšší riziko vzniku diabetu, u lidí s extrémně krátkou délkou spánku to bylo dokonce o 41 % více ve srovnání s těmi, kteří si dopřáli zdravých sedm až osm hodin.
Jedním z omezení studie je skutečnost, že autoři definovali zdravou stravu na základě počtu porcí ovoce, zeleniny, červeného masa a ryb, které člověk zkonzumoval za den nebo týden. Nezohlednili přitom ale, jak mohou stravovací návyky, jako například přerušovaná strava či středomořská dieta, ovlivnit riziko cukrovky. Informace o délce spánku navíc byly účastníky poskytnuty pouze při zápisu, a v průběhu následujících let se tak tyto parametry mohly dále měnit. Autoři si však tyto komplikace uvědomí a zohledňují je také v závěru studie.
Spánek a cukrovka mají poměrně dost společného
Diabetes 2. typu se projevuje zvýšenou odolností vůči účinkům inzulinu a postupnou ztrátou schopnosti jeho produkce ve slinivce břišní. Tento hormon je přitom klíčový v regulaci hladiny glukózy v krvi i v její distribuci do jednotlivých buněk po celém těle.
Přesné důvody pro to, proč jsou lidé s nedostatkem spánku více ohroženi cukrovkou 2. typu, neznáme. Vědci ale mají na základě předchozích výzkumů hned několik teorií. Kratší spánek například vede ke zvýšení zánětlivých markerů v krvi, a u lidí spících okolo 4 až 5 hodin dochází také k nárůstu koncentrací vyšších mastných kyselin v oběhu. Tyto látky obecně zhoršují citlivost organismu na inzulin, a hormon tak ztrácí na účinnosti.
Svou roli pak může hrát také narušení tzv. cirkadiánního rytmu, biologických hodin, které nám umožňují přirozeně rozlišovat mezi dnem a nocí, resp. mezi časem pro práci a časem pro odpočinek. Metabolismus během spánku funguje dramaticky odlišně než při aktivním fungování. Mění se rychlost produkce celé řady hormonů, například kortizolu, glukagonu či růstových hormonů. Ty se zpravidla uvolňují během dne k uspokojení energetické potřeby těla, a samy se tak do určité míry podílejí na regulaci hladiny glukózy. Rozhozením spánkového režimu dochází k narušení celého systému, což může skutečně vést až k cukrovce 2. typu.
Jiný průzkum také naznačil možnou souvislost s obezitou. Lidé, kteří spí kratší dobu, mají tendenci žít nezdravě, a je u nich statisticky vyšší výskyt nadváhy. Vyšší tělesná hmotnost a diabetes 2. typu pak spolu již jdou ruku v ruce.
Jak snížit riziko na minimum? Změňte své základní návyky
Dostatek spánku je důležitou součástí zdravého životního stylu a může snížit riziko vzniku nejen cukrovky, ale i dalších fyzických či psychických poruch. Výše uvedená studie uvádí, že optimální doba spánku je okolo sedmi až osmi hodin. Svou roli však hraje i samotná kvalita spánku, ke které významně přispívá i složení naší stravy či životní styl. Dostatek odpočinku je tak pro tělo skutečně důležitý. Budete-li si jej odpírat, můžete skončit s následky, které vás budou doprovázet klidně i po zbytek vašeho života. Jak moc je vám tedy vaše zdraví drahé?
Zdroje: sleepfoundation.org, healthline.com, wionews.com, edition.cnn.com