back to top

Zakomponujte kámen na zahradu aneb přírodní materiály jsou v oblibě

Kámen je přírodní materiál, který může dodat zahradě nejen krásu, ale také strukturu a texturu. Používání kamene v zahradách není žádnou novinkou, setkáváme se s tím po staletí. Zahradnímu designu dodává efekt trvanlivosti a přírodní elegance.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Zakomponujte kámen do zahrady 

Chodníky a terasy: Kámen je vynikajícím materiálem pro vytvoření chodníků a teras. Vyberte si různé tvary, velikosti a barvy kamenných dlaždic nebo kostek, které odpovídají celkovému stylu vaší zahrady. Při jejich pokládání mezi jednotlivými kameny ponechte mezeru pro růst trávy. Přidáte tak přírodnímu materiálu větší vzhlednost.

Kamenné zídky a obruby: Kamenné zídky jsou nejen dekorativním prvkem, ale také mohou sloužit jako opora pro vyšší květiny nebo terénní úpravy. Použití různých druhů kamene a jejich vrstvení vytváří zajímavý vizuální efekt. Kamenné obruby mohou oddělovat různé oblasti zahrady nebo sloužit jako okraj pro záhony. 

Vodní prvky: Vodní prvky jsou oblíbeným prvkem v zahradách a kámen může být skvělým doplňkem pro jejich zdůraznění. Použití kamenných fontán, vodopádů nebo rybníků přidává do zahrady příjemný zvuk vody a vytváří relaxační atmosféru. Kamenné okraje kolem vodních prvků poskytují příjemný vzhled a přirozenost.

Skalní zahrady: Pokud máte nerovný terén nebo zahradu s přírodními skalisky, můžete vytvořit skalní zahradu. Využijte různé velikosti a tvary kamenů, abyste vytvořili různé úrovně a textury. Doplnění skalní zahrady alpinky a suchomilnými rostlinami dodává zahradě unikátní charakter. 

Kamenné sochy: Umístění kamenných soch do zahrady je skvělým způsobem, jak přidat do prostoru umělecký prvek. Zvolte sochy, které se hodí k celkovému stylu vaší zahrady, a umístěte je na strategická místa, jako jsou záhony, terasy nebo kolem vodních prvků. Kamenné sochy poskytují trvalou a působivou ozdobu. 

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Přírodní materiály stále vedou

Kamenné květinové nádoby: Kamenné květinové nádoby jsou skvělou volbou pro zahrady. Mohou být použity jako samostatné prvky nebo jako součásti skupinových aranžmá. Kamenné nádoby dodávají zahradě rustikální nebo antický vzhled a vytvářejí krásný kontrast s květinami. 

Při používání kamene ve vaší zahradě je důležité zvážit také jeho praktické vlastnosti. Vyberte kamenné materiály, které jsou odolné vůči povětrnostním vlivům a snadno se udržují. Pravidelná údržba, jako je čištění a odstraňování mechu, pomáhá udržet kamenné prvky v dobrém stavu. 

Kámen je univerzálním prvkem, který přináší do zahrad přírodní krásu a trvanlivost. Jeho použití ve formě chodníků, teras, kamenných zídek, vodních prvků, skalních zahrad, soch a květinových nádob přidává do zahrady estetický a charakteristický prvek. Nechte se inspirovat přírodou a vytvořte si zahradu, která je obohacena přítomností tohoto přírodního pokladu, jak vybízí i web Living.cz.

Zdroj: Living.cz

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

David Novákhttps://receptarprimanapadu.cz/
Mé jméno je David Novák a pro internetový magazín iBydlení.cz píšu články zaměřující se převážně na interiér a zahradu. Obor bydlení mi je blízký, a tak nemám problém se zaměřit prakticky na jakékoliv téma.

Nejnovější články

--- Další články autora ---