back to top

Vyrobte si domácí pistáciové mléko levně a rychle

Stále více lidí se dnes snaží hledat chutnou a levnou náhradu za klasické laktózové mléko. Možností těchto rostlinných či ořechových alternativ je dnes na trhu k dispozici celá řada. Některé z těchto mlék si pak můžete připravit i doma – například mléko pistáciové, které si v tomto článku blíže představíme.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Vyrobit si pistáciové mléko doma vás vyjde levněji

Na rozdíl od mandlového, ovesného nebo kešu mléka je pistáciové mléko poměrně těžko k sehnání. S trochou štěstí na něj můžete narazit maximálně ve specializovaných obchodech nebo na e-shopech se zdravou výživou. Horší dostupnost mléka z pistácií je pak zpravidla reflektována také vyšší cenovkou. Ořechová mléka však mají poměrně velkou výhodu toho, že si je můžete vyrobit i doma. A nepotřebujete k tomu příliš ingrediencí.

Základem jsou logicky samotné pistácie. Ty může být někdy doslova oříšek sehnat, jelikož jsou potřeba syrové, nepražené ořechy. Ačkoliv se totiž dají najít i recepty z pistácií pražených, na takovém mléku si nejspíš moc nepochutnáte. Logicky pak nemůžete použít ani ořechy solené, jelikož sůl by výslednou chuť nápoje zcela zkazila.

K čemu se mléko z pistácií hodí

Pistáciové mléko je jako každé jiné ořechové mléko. Strukturou je lehce krémové a ve své chuti odráží plody, ze kterých je vyrobeno. Lze je pít přímo či jej přimíchat do různých receptů. Mějte však na paměti, že když ho nalijete do horké kyselé kávy, může se srazit. S ledovou kávou však zpravidla problémy nejsou. Můžete také zkusit za stálého míchání přidávat naopak kávu do mléka. Výsledkem může být chutný, napěněný nápoj s lehce nasládlou chutí, který vás osvěží nejen v létě.

Recept na vlastnoručně připravené pistáciové mléko

Ingredience

• 1 šálek syrových loupaných pistácií

• 3 šálky vody plus další na odmočení ořechů

• 1 velká špetka soli

• 3/4 lžičky vanilkového extraktu pro zlepšení chuti

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Postup

Pistácie nasypejte do mísy a zalijte dostatkem vody tak, aby byly ponořené. Nechte je přes noc namočené v lednici. Poté ořechy slijte, opláchněte a vložte do mixéru. Přidejte odpovídající množství vody a sůl. Mixujte na maximální výkon, abyste získali co nejjemnější konzistenci. Teprve poté v případě zájmu přidejte vanilku. Následně směs přeceďte přes jemné látkové síto.

Takto připravené pistáciové mléko můžete v ledničce skladovat po několik dní. Před použitím je však dobré jej vždy důkladně protřepat.

Zdroje: seriouseats.com, thehealthymaven.com, alphafoodie.com 

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

David Vanda
Pohled na útulný a zároveň praktický domov mě naplňuje pohodou a klidem. V poslední době se však stále častěji věnuji nepravidelným souhrnům novinek z oblasti zdraví, vědy a techniky, o kterých rád seznamuji i čtenáře zajímající se o tato témata.

Nejnovější články

--- Další články autora ---