Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se na Velikonoce peče mazanec. Podle iDnes.cz
ho ženy přinášely do kostela na svaté pomazání. Odtud název mazanec. Teprve po tomto úkonu mohl být rozkrojen. Po delší době půstu byl prvním větším jídlem. Mazanec tedy symbolizuje konec odříkání a začátek nového života. Chcete oslavit Velikonoce mazancem? Přinášíme vám tradiční recept.
Suroviny
- 100 g máslo
- sůl
- vejce na potření
- 2 dl mléko
- 2 ks žloutek
- 100 g cukr krystal
- rozinky
- 500 g polohrubá mouka
- 1 kostka droždí
- mandle
- muškátový oříšek
- citronová kůra
Postup
- Do mírně teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky. Poté necháme v teple vykynout kvásek.
- V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěný tuk, žloutky, kvásek, strouhanou citronovou kůru a muškátový oříšek a rozinky (ty můžeme předem namočit ve vodě nebo rumu). Ze směsi vypracujeme těsto. Těsto na velikonoční mazanec necháme v teple zhruba hodinu kynout.
- Pak zpracujeme bochánek, který necháme ještě chvíli nakynout. Mazanec poté potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Na mazanec nožem udělejte křížek jako symbol ukřižování Ježíše Krista.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě zhruba 20 minut při 200 °C, poté teplotu zmírníme a dopečeme dozlatova.