back to top

Prořezy maliníku a ostružiníku tak, aby byly keře maximálně plodné

Nastává čas, kdy bychom měli provést řez maliníku a ostružiníku. Jak ho ale udělat správně, tak, abychom si nezničili výhony, které ještě budou plodit, a odstřihli výhony, které už to mají tzv. za sebou? Abyste se příští rok mohli radovat z velké úrody šťavnatých plodů, poradíme Vám, jak na to. Těšíte se už na tu hromadu malinových a ostružinových koláčů?

Maliník

Maliník se stříhá na jaře nebo na podzim. Ten, který plodí brzy na jaře, se stříhá na podzim. Ten, co plodí až do října, stříháme na jaře (říká se mu remontantní – stále plodící). Staré větvičky poznáme podle toho, že mají hnědou a rozpraskanou kůru, ty odstřihneme u země. Také ostříháme slabé a poškozené výhony.

Řídíme se pravidlem 1:8, což v praxi znamená, že na jednom keři necháme 8 zdravých silných výhonů, ostatní ostříháme. Zbylé větve pak nejlépe vyvážeme třeba na plot nebo jinou oporu. Ty potom zakrátíme na 3 až 5 oček, také se často nechávají na maximální délku 150 cm. U krátce vysazených maliníků neděláme radikálnější řez, pouze odstraníme poškozené výhony.

Odstraněním nevhodných výhonů keř prosvětlíme, ale také zbývajícím výhonům dáme možnost nabrat větší sílu a vytvořit pak větší a šťavnatější plody.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Ostružiník

Můžete se divit, ale není tomu jinak než u malin, ostružiníky stříháme také na jaře či na podzim. Rozdílem je to, že výhony, které jsou nové a odplodily první rok, je nutné je zastřihnout pod místem, kde byly plody. Po zimě se výhony rozvětví. Plodí na malých postranních výhonech.

Těsně před rašením pak zkracujeme postranní výhony na dva až čtyři pupeny. Pokud budete vysazovat nový ostružiník, nejvhodnější doba je zaručeně jaro. Rostliny jsou totiž citlivější na mráz. Po výsadbě první rok nezkracujeme. V prvním a druhém roce necháme na jednom keři tři výhony. Další roky již můžeme ponechat až šest výhonů. Všechny ostatní u země odstraňte. Odřežeme slabé výhony, dvouleté odplozené i poškozené.

Nemusíte se bát, že byste keř střihem poškodili, keři větší střih i prosvětlení hodně pomůže, pouze si můžete snížit úrodu. Navíc díky dostatečnému slunečnímu záření a proudění vzduchu budou další plody pak velké, chutné a bez chorob.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Tip na závěr: Řez provádějte vždy kvalitními a ostrými nůžkami. Bude se Vám nejenom lépe a jednodušeji stříhat, ale také předejdete případnému poškození rostliny po řezu.

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Petra Schovancováhttps://receptarprimanapadu.cz/
Odmalička je mojí vášní psaní, kreslení a příroda. V redakci iBydlení.cz se převážně věnuji tématům o zvelebování zahrady a péči o ni.

Nejnovější články

--- Další články autora ---