Ceny zeleniny v supermarketech v uplynulých týdnech vyletěly do astronomických výšek, kde zůstávají, a ovoce není o moc levnější. Řešením může být vypěstovat si cokoliv doma. Právě nastává ideální doba pro výsadbu sazenic.

Namátkou lze jmenovat vlastnoručně vypěstované ředkvičky, kedlubny, rajčata, salát, jahody, maliny, angrešt nebo nejrůznější bylinky. Jsou nejen levnější, ale i zdravější než ty z obchodu. Produkce z vlastních zahrádek u rodinných domů, chat či v zahrádkářských koloniích přitom může pokrýt velkou část spotřeby potravin mnoha rodin, uvádí regionální Deník.
Ideální je samozřejmě mít k dispozici zahradu, pěstování vlastního ovoce a zeleniny je snadné, zvládne to prakticky každý. Stačí vybrat na zahradě místo, kde je dostatek světla a je dobře přístupné. Po zrytí půdy je ideální přidat kompost, aby měla zelenina dostatek živin. Nejnovějším trendem jsou pak vyvýšené záhony, ohraničené třeba čtyřmi prkny.
Kdo to myslí s pěstováním vážně, může také investovat do skleníku. Zelenina tam díky teplu roste i zraje rychleji než venku. Navíc je v bezpečí v případě bouřky nebo návštěvy zvěře z nedalekého lesa. Pro maximální využití prostoru ve skleníku jsou pak nejrůznější parapety, regály nebo závěsné nádoby. Pěstovat zeleninu jen na zemi je promarněná příležitost.

Pěstovat mohou i lidé, kteří zahrádku nemají. Ve velkých městech jsou trendem komunitní zahrady, stačí ale prostory bytu. Cherry rajčátka, chilli papričky, fazole, pažitka nebo různé bylinky mohou růst i na balkoně, případně v truhlíku za oknem. Parádním zpestřením vaření je dochutit si právě připravovaný oběd čerstvými bylinkami. Z jiných, například z máty, lze udělat třeba i čaj. Netřeba zřejmě dodávat, že chutná úplně jinak než ten v sáčku ze supermarketu.
Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/komutni-zahradkareni-20220520.html