Nenápadné lístky podobné konvalince se brzy na jaře objevují ve stinných a vlhkých lužních lesích. Málokdo tuší, jaká je tato rostlinka poklad! Medvědí česnek je nejen chutným obohacením mnoha pokrmů, ale také velmi zdravý.

Léčivé schopnosti
Mladý medvědí česnek dokáže regulovat hladinu cholesterolu, zlepšit průtok krve i zabránit vzniku trombózy. Má pozitivní účinky na imunitu, vysoký krevní tlak a paměť. Dříve se s ním léčil kašel a některá plísňová onemocnění. Ale i pokud vás žádný ze zmíněných problémů netrápí, rozhodně není od věci povzbudit tímto přírodním pokladem svůj organismus, obzvlášť po zimě.
Pozor, nesplést
Medvědí česnek i jedovatá konvalinka rostou na stejných stanovištích a ve stejnou dobu. Jejich listy jsou si také nápadně podobné, proto je potřeba vědět, jak je od sebe rozeznat. Nejjistější je nezaměnitelná vůně česneku, abychom ale nemuseli lístek po lístku očichávat, můžeme se také pozorně dívat. Jak radí například web Abecedazahrady.cz, česnek roste ve velkých skupinách, lístky samostatně ze země. Listy konvalinky rostou dva naproti sobě a ze společného stonku. Květy česneku jsou malé, bílé a kulovité. Konvalinka má bílé převislé zvonečky.

Z přírody do kuchyně
Chutná skvěle, ať už s ním zdobíte vařené brambory nebo posypete chléb s pomazánkou. Pojďme si ale představit pár receptů, ve kterých hraje medvědí česnek hlavní roli.
Na pomyslné první místo by nejspíš patřilo rychlé a snadné pesto. Hodí se nejen do těstovin a salátů. Podobně univerzální je i máslo s medvědím česnekem na styl oblíbených bylinkových másel. K jaru neodmyslitelně patří také zelené polévky, podobně jako špenátovou si můžete připravit i tu z medvědího česneku.
ZDROJE: