Jak správně zamrazit úrodu ze zahrádky

Máte hromadu úrody z vlastní zahrady, nestíháte vše sníst a chtěli byste si ji uchovat i na zimu, kdy bude všeho nedostatek? Můžete si ji zamrazit, ale pozor, není to tak jednoduché, jak se může zdát. Špatným zmrazením totiž můžete způsobit to, že se plody brzy zkazí, nebo je také můžete připravit o všechny vitamíny.

Zmrazování, zmrazování a zase zmrazování

Základním a hlavním pravidlem je zamrazovat pouze ty plody, které jsou zdravé. Úrodu mrazíme ideálně hned po sklizni. Nejlepší je mrazit po menších porcích tak, aby vám jeden balíček stačil třeba na jedno vaření. Takhle se vám s ní pak bude o mnoho lépe pracovat.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Fazole, hrách, mrkev a kukuřice

Tato zelenina má hodně cukru, díky tomu je pro mrazení ideální. Lusky fazolí můžete nakrájet na menší kousky, kukuřičné klasy oloupat na zrníčka.
Zeleninu před mražením musíte tzv. blanšírovat. To znamená, že do hrnce dáte vodu, mírně ji osolíte a přivedete k varu. Do vody vložíte na malou chvíli zeleninu (hrášek a kukuřici asi 1 minutu, mrkev a fazole 3 minuty). Poté ji vytáhněte a prudce ochlaďte ledovou vodou. Usušte a naskládejte ji na plech, tácek apod. tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly. Strčte do mrazničky na pár hodin. Poté vyndejte a přesypte do sáčku. A máte hotovo.

Ovoce

Ovoce se neblanšíruje. Celé nebo nakrájené ovoce naskládejte na plech nebo tác s pečicích papírem a předmrazte. Tím docílíte toho, že si ovoce zachová svůj tvar. Pokud ale ovoce mrazíte třeba na smoothie, kde jeho tvar neřešíte, můžete proces s plechem vynechat a dát jej zamrazit rovnou rozporcované v sáčcích.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Bylinky

Bylinky zpravidla omyjeme, nasekáme, vložíme do nádobek na výrobu ledu. Nakonec zalejeme vodou a necháme zamrazit. Zmražené kostky ledu pak můžeme sesypat do jednoho nebo více sáčků. Takhle máte čerstvé bylinky připravené vždy po ruce k vaření a takřka bez práce.

Tip na závěr: Můžeme použít plastové pytlíky se zipem, které jsou použitelné vícekrát. Jsou nejen praktické, ale díky opakovanému použití šetříme i přírodu. Na každý pytlík či nádobku si napíšeme štítek s názvem a datem zamrazení, ať máme lepší přehled.

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Petra Schovancováhttps://receptarprimanapadu.cz/
Odmalička je mojí vášní psaní, kreslení a příroda. V redakci iBydlení.cz se převážně věnuji tématům o zvelebování zahrady a péči o ni.

Nejnovější články

--- Další články autora ---