Na zahradě nám právě teď dozrávají jablíčka. To je skvělá příležitost je využít do nějakého chutného receptu. My vám přinášíme tip na sladký jablkový páj s drobenkou. Připravte ho sobě a své rodině, zaručeně si pochutnáte.
Suroviny
Na těsto
190 g hladké mouky
125 g másla
špetka soli
1 polévková lžíce cukru
Na náplň
1,5 kg jablek
100 g krupicového cukru
100 gramů rozinek
2 polévkové lžíce másla
1 polévková lžíce citronové šťávy
půl čajové lžičky skořice
půl čajové lžičky mletého nového koření
špetka muškátového oříšku
Na drobenku
80 g třtinového cukru
80 g másla
100 gramů ovesných vloček
Postup přípravy
- S pomocí kuchyňského robota nebo mixéru smíchejte mouku máslo, cukr a špetku soli.
- Přidejte 2 lžíce ledové vody a krátce promixujte, těsto by se mělo začít spojovat – pokud se tak nestane, přidejte ještě trochu vody.
- Z těsta vytvarujte kolo silné asi 2,5 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice.
- Mezitím jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky.
- Smíchejte je se zbývajícími surovinami na náplň.
- Ovesné vločky pomelte na mouku a ze zbylých surovin připravte drobenku.
- Vyjměte těsto z lednice, rozválejte na pomoučené pracovní ploše na kolo o průměru cca 28 cm a poté jej opatrně s pomocí válečku přeneste do dortové formy.
- Těstem vyložte i stěny formy.
- Do připraveného těsta rozprostřete náplň, pokapejte ji rozpuštěným máslem a zasypejte drobenkou.
- Koláč zakrytý alobalem vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte 30 minut. Poté alobal sundejte a pečte dalších 25 až 30 minut dozlatova.
Doufáme, že si na jablkovém koláči s drobenkou pochutnáte.