Nová francouzská studie zaměřená na rozbor stravy téměř tisícovky lidí ve věku 65 a více let prokázala, že středomořská dieta do značné míry redukuje míru zhoršení některých kognitivních funkcí.
Náš nervový systém ovlivňuje řada faktorů
Neurodegenerativní choroby, mezi něž se řadí například demence, Alzheimerova či Parkinsonova choroba, a i další postižení nervové soustavy, mají zpravidla společný počátek v úpadku kognitivních schopností mozku. Ten má za následek postupnou ztrátu duševních schopností člověka. O tom, jakým způsobem lze tomuto úpadku psychických sil předcházet či dokonce zabránit, existuje celá řada studií. Ta nejnovější z nich, publikovaná v časopise Molecular Nutrition & Food Research, se pak zaměřuje na vliv kvality konzumovaného jídla, konkrétně v podobě tzv. středomořské diety.

Původ a složení středomořské diety
Středomořská strava je do značné míry inspirovaná potravinami, které se tradičně konzumují v regionech, jako je Kréta, Itálie a jižní Španělsko. Jejími základními složkami jsou ovoce a zelenina, nezpracované obiloviny, některé druhy ryb a sýrů, a v neposlední řadě také olivový olej. Existuje mnoho důkazů o přínosech tohoto typu diety pro lidské zdraví, žádná se však nevěnuje jeho benefitům pro nervový systém do takové míry, jako právě tato nová studie. Vše navíc není tak jednoznačné, jak se může na první pohled zdát.
Vědci vytvořili speciální stupnici kvality zdraví v závislosti na stravě
V rámci výzkumu se mezinárodní tým vědců zaměřil na propojení konkrétních biomarkerů s projevy odpovídajících kognitivních funkcí, což je přístup, který je v podobných studiích běžný, jelikož představuje přesnější způsob měření expozice stravě a jejího vztahu na zdraví. Autoři práce se tak rozhodli zmapovat soubor údajů v časovém období 12 let, během kterého sledovali vliv středomořské stravy na stabilitu nervového systému starších osob. Následně vytvořili speciální 14bodovou stupnici, na které byly zhodnocovány dva hlavní metabolomické biomarkery v kombinace se sedmi důležitými součástmi této specifické diety: zeleninou, luštěninami, ovocem, obilovinami, mléčnými výrobky, ryby a tuky. Právě metabolobika je jedním z nejlepších ukazatelů kvality zdraví, jelikož se věnuje studiu malých molekul zvaných metabolity, jenž jsou produkty buněčných procesů. Jejich hladiny se mohou měnit v reakci na onemocnění, stravu a další faktory prostředí, což umožňuje přímé sledování biomarkerů celé řady nemocí.

Ze vzorků krve účastníků odebraných na začátku studie byly měřeny sérové hladiny specifických látek včetně nasycených a nenasycených tuků, polyfenolů produkovaných střevními bakteriemi a dalších chemických látek. V průběhu dvanácti let bylo účastníkům zadáno pět neuropsychologických testů, které měly určit jejich kognitivní schopnosti nebo poruchy. Na základě výsledků a měření hladiny sérových biomarkerů vědci prokázali pozitivní přínos středomořské stravy na snížení poklesu kognitivních funkcí u zkoumaných osob. U jedinců, kteří dietě holdovali poctivěji, se pokles dostavil pomaleji, a naopak.
Výsledky výzkumu nejsou univerzálně aplikovatelné
Jak již bylo řečeno, i tato komplexní studie má svá omezení. Například vzorky krve pro metabolomickou analýzu byly k dispozici pouze na počátku studie, a nikoliv z dřívější doby, takže tým nemohl zkoumat například předchozí expozice. Je také nutno brát v potaz, že vliv stravy na naše zdraví je skutečně komplexní, a není tedy přesně jasné, zda-li lze tímto způsobem prokázat přímou účinnost na lidský mozek. Závěry práce ale tento názor bezpochyby posilují. Zůstává tak otázkou budoucího výzkumu, zda dokáže tento přínos potvrdit či vyvrátit.
Zdroje:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mnfr.202300271
https://fortune.com/well/2023/11/24/mediterannean-diet-lowers-alzheimers-dementia-risk-study/