Řeřicha je rychle rostoucí jedlá bylinka, které se dostává méně pozornosti, než kolik si zaslouží. Původem je ze zemí Blízkého východu a pěstuje se především jako listová zelenina. Ne všichni vědí, co všechno nám řeřicha může nabídnout a že je už po mnoho let ceněna pro svůj vysoký obsah vitamínů.

Řeřichu si můžete vypěstovat doma
Pěstovat řeřichu v domácích podmínkách není kdovíjak náročné a hravě to zvládne každý – dokonce i ti z vás, kteří nemají s pěstováním bylinek žádné předchozí zkušenosti. Potřebujete k tomu semínka řeřichy, misku či plastový kelímek, vatu a vodu.
Do misky nebo do kelímku vložte vatu, zalijte ji dostatečným množstvím vody a dbejte na to, aby bylince voda nechyběla, upozorňuje web Čarujeme. Poté vysejte semínka, nebojte se je vysévat nahusto. Misku nebo kelímek překryjte folií a položte ji na teplé místo.
Jak chutná řeřicha?
Ne všichni vědí, jak řeřicha vlastně chutná. Web Bylinky pro všechny řeřichu popisuje jako lehce štiplavou, někdo její chuť přirovnává k ředkvičkám. Řeřicha je ideální například do salátů, zrovna tak dobře se hodí do různých pomazánek nebo s ní lze posypat uvařené brambory. Výborná je i na chlebu s máslem.

Jak řeřicha může prospět našemu tělu?
Řeřicha je výjimečná (a také oblíbená) zejména pro vysoký obsah vitamínů. Najdete v ní vitamíny B, C i K. Nechybí ani betakaroteny a glukosinoláty (které jsou zodpovědné za její ostřejší chuť), píše web Apetit Online. Mimo to řeřicha obsahuje také důležité minerály – konkrétně draslík, hořčík nebo třeba vápník.
Řeřicha je nápomocná při očistě jater, pozitivně působí také na močové cesty. Může se pochlubit protizánětlivými účinky. Věděli jste, že řeřicha byla známá už ve Starém Římě? V této době se zde používala jako koření, doplňuje web Zahradnická kuchařka.
Zdroji všech výše uvedeních informací jsou weby carujeme.cz, bylinkyprovsechny.cz, Apetitonline.cz, zahradnickakucharka.cz.