back to top

Vychutnejte si chvilku s tou nejlepší kávou. Jak si ji připravit? 

Také vám ke každodenní pohodě nebo při polední přestávce nesmí chybět vaše oblíbená káva? Pokud jste jejím velkým milovníkem, tak určitě víte, že si kávu můžete připravit i doma. Důležitý je ale výběr správného druhu a také způsob, jakým ji připravíme. V tomto článku se dozvíte, jak na skvělou a lahodnou kávu. 

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Výběr kávy

Dbejte na to, zda vybíráte kávu upraženou speciálně pro přípravu espressa nebo kávu na filtr. V případě domácí kávy si vyberte tu druhou, protože jde o handmade kávu.

Zemitá vs. ovocná chuť

Dále se musíte rozhodnout, jakou kávu byste chtěli a kde je vyrobena. V zásadě jde ale o dvě základní kategorie. Tu první představují lehčí a ovocitější druhy, příkladem je káva z Keni, na druhé straně pak stojí zemitější druhy s nádechem medu, ořechů, kakaa či čokolády, které produkují země Střední Ameriky. Je třeba zjistit, který vám více zachutná. 

Pořiďte si vlastní mlýnek

Při návštěvě kavárny vám na požádání kávu umelou. Domů si ale pořiďte vlastní mlýnek, protože namletá káva velmi rychle oxiduje, dokonce v řádu hodin, takže pokud byste si ji nechali namlít v kavárně, je třeba ji uvařit a vypít ještě tentýž den. Vlastní mlýnek vám umožní nastavit si hrubost mletí, která je různá podle jednotlivých technik přípravy.

French press

Ze způsobů přípravy kávy je french press nejjednodušší a finančně nejméně nákladný. Nádoba na french press se běžně prodává v obchodech s kuchyňskými potřebami. Stačí umletou kávu nasypat do nádoby a pístem s kovovým sítem stlačit lógr ke dnu. Stinnou stránkou této přípravy je ne úplně čirý nápoj s malým zbytkem kávové sedliny.

Zkuste filtr

Někteří milovníci kávy využívají papírové filtry na jedno použití. Na nich je založena metoda aeropress, což je víceméně zdokonalený french press, a také způsob zvaný V60, který se považuje za ten nejlepší. Této metodě je podobný chemex, díky němuž připravíte více kávy.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Pozor na množství kávy!

Kávu před umletím zvažte, na přípravu 3 dcl nápoje použijte 18 gramů mleté. Stejně tak zvažte i vodu, aby se dodržel poměr vody a kávy. Voda se nepoužívá úplně vařící, správná je teplota 90 až 95 stupňů.

Čas na extrakci

Než dáte papírový filtr do trychtýře, nejprve ho propláchněte skoro vařící vodou. Pak už nasypte umletou kávu a na ni nalijte trochu téměř vařící vody, aby byla káva zcela ponořena. Nechte odstát tak dvacet vteřin. Tomuto kroku se říká předpaření. Pak nadvakrát krouživými pohyby nalijte zbytek vody tak, aby celkový čas extrakce, tedy louhování a překapání, trval tři minuty. A máte hotovo!

Zdroj: Primanapady.cz

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Kristýna Kadlecováhttps://ezena.sk/
Miluju dobré jídlo a ráda zkouším nové recepty, hlavně ty zdravé. Pečení a vaření mě dělá šťastnou. Mojí vášní je také zahrada a vše kolem ní. Ráda vám na webu iBydlení.cz předám různé rady a tipy, které se týkají zahrady, a přidám nějaký ten zdravý recept.

Nejnovější články

--- Další články autora ---