Dříve se v našich zahradách vyskytoval poměrně často, ale později byl vytlačen jinými druhy. K naší vlastní škodě. Tuřín je velmi zdravá zelenina, která nabízí celou řadu vitaminů, minerálů a dalších látek prospěšných pro udržení našeho zdraví. Stačí porce denně a dodáte tělu dostatek vitaminu C a dalších potřebných látek.
Lze ji jíst syrovou i vařenou
Tuřín je dvouletá rostlina z čeledi kapustovitých, ale pěstuje se jako jednoletá plodina. Dorůstá výšky asi 25 cm a šířky 38 cm. Dužnina hlíz je obvykle žlutá, ale může být i bílá, píše portál zelenyjezko.sk. Vnější strana tuřínu je špinavě žlutá až fialová. Tuřín se nejlépe pěstuje na lehkých, úrodných půdách s nízkým obsahem dusíku.

Pěstování je snadné
Tuřín zasejte na jaře přímo do kypré půdy do hloubky 2 cm. Řádky by měly být od sebe vzdáleny 38 cm. Brukvovitá se vysévá postupně a do vzdálenosti 28 centimetrů. Sazenice lze také předpěstovat ze semen a vysadit na záhon. Tuřín dozrává 26 týdnů. Tuřín se musí pravidelně rozmrazovat a za suchého počasí zalévat. Dozrává na podzim, a protože je velmi mrazuvzdorný, lze ho v půdě ponechat až do konce roku. Poté se však musí odstranit, aby příliš nezastaral. Lze ho skladovat až čtyři měsíce, jak uvádí web Magazinplus.cz.

Velmi dobré pro zdraví
Tuřín je bohatou zásobárnou vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek. Jedna stogramová porce tuřínu pokryje téměř celou denní potřebu vitaminu C. Díky svému složení je tuřín prospěšný pro naši imunitu, srdce, cévy, klouby, trávení a pomáhá při hubnutí. Je vynikající prevencí rakoviny a pozitivně působí na celý organismus, píše portál Dobruchuť.sk. Je výbornou náhradou brambor, což je důležitá informace zejména pro diabetiky. Tvaroh je výživný a neobsahuje prázdné kalorie. Všechny pozitivní vlastnosti má pouze čerstvé, pevné a zdravé ovoce.
Zdroje: Dobruchuť.sk, zelenyjezko.sk, Magazinplus.cz