back to top

Tradiční jablečný štrúdl našich babiček

Pomalu přichází podzim –⁠ a právě k němu neodmyslitelně patří jablka. A málokdo by je nemiloval od dětství právě ve štrúdlu. Nejlépe v tom od našich babiček. S námi si ho může zkusit připravit každý.

Suroviny:

  • 220 g hladké mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 5 větších jablek
  • 80 g cukru krupice
  • 6 lžic strouhanky
  • 1 lžička mleté skořice
  • sekané vlašské ořechy
  • rozinky
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání
Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Postup:

  • Mouku prosejeme do mísy. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého rozklepneme vejce, vlijeme olej a kapku teplé vody a osolíme. Postupně začneme zpracovávat suroviny dohromady, až se nám začne tvořit těsto. Těsto má být vláčné, středně tuhé. Pokud je moc řídké, přidáme mouku, pokud moc tuhé, přidáme vodu. Jakmile bude těsto krásně hladké, uděláme z něj bochánek, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut odpočinout do chladu.
  • Jablka oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo. Necháme chvíli odležet a pak z nich vymačkáme co nejvíce šťávy, aby nám štrúdl nevytekl.
  • Nachystáme si plech, který vyložíme pečicím papírem. A dáme si rozehřát troubu na 160 °C.
  • Odpočinuté těsto vyjmeme z lednice a rozdělíme si ho na dva stejné díly. Na pomoučeném vále si oba díly rozválíme na co nejtenčí obdélníkový plát.
  • Těsto přeneseme na čistou, pomoučenou utěrku. A aby bylo těsto co nejtenčí, vytáhneme ho opatrně rukou do všech směrů.
  • Z dokonale tenkých plátů odkrojíme silnější okraje, které se nepodařilo natáhnout. Těsto pak posypeme strouhankou, rovnoměrně poklademe nastrouhanými jablky a zasypeme skořicí smíchanou s cukrem. Můžeme dle chuti zasypat rozinkami či ořechy.
  • Pomocí utěrky zabalíme opatrně závin a přeneseme ho spojem dolů na přichystaný plech s pečicím papírem. Kdyby se nám těsto začalo trhat, díru zalepíme zbytkem těsta.
  • Potřeme ho vyšlehaným vejcem, aby měl lesklou zlatavou barvu, a dáme do trouby. Pečeme asi 30 minut dozlatova. Hotový vychladlý štrúdl posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Doporučujeme raději udělat hned několik nohavic štrúdlu, aby zbylo na každého.

A teď už jen popřejeme dobrou chuť!

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Petra Schovancováhttps://receptarprimanapadu.cz/
Odmalička je mojí vášní psaní, kreslení a příroda. V redakci iBydlení.cz se převážně věnuji tématům o zvelebování zahrady a péči o ni.

Nejnovější články

--- Další články autora ---