Nemusíte být šéfem gastro provozu, abyste se téměř denně potýkali s kuchyňskými oleji. Jsou nedílnou součástí mnoha pokrmů, a kromě klasického vaření, pečení a zapékání se používají i ve studené kuchyni. Životnost oleje však není věčná – pokud s ním nezacházíte správně, může se snadno zkazit.
Pozor na to, kde olej skladujete
Pokud jste dosud olej uchovávali na kuchyňské lince, abyste ho měli vždy po ruce, měli byste to přehodnotit. Ideálním místem pro jeho skladování je tmavé a suché místo, které můžete uzavřít, například spíž nebo skříň. „Tmavé lahve s olejem můžete také nechat na kuchyňské lince, ale nikdy ne v blízkosti zdrojů tepla. Některé oleje, jako je sezamový nebo arašídový, je třeba uchovávat v lednici a použít je co nejdříve po otevření, aby nežlukly,“ vysvětluje známý šéfkuchař pro portál iPrima.cz, který během své dlouholeté kariéry v zahraničí vařil pro hvězdy jako Beyoncé, Jennifer Lopez, Justin Bieber nebo Jennifer Aniston.
Co dělat se starým olejem?
To, že se vám olej zkazil, poznáte podle nepříjemného zápachu. V takovém případě byste ho již neměli používat a raději ho zlikvidovat. Nevylévejte ho však do kanalizace – kromě životního prostředí byste si mohli zničit i vlastní kuchyň! Mnohem lepším řešením je likvidovat starý nebo použitý kuchyňský olej do speciálních sběrných nádob.
Zkusíte to také?
Pokud jste se sběrem oleje doma ještě nezačali, neodkládejte to – sami uvidíte, že je jednoduchým zvykem přinést do Kauflandu kromě vlastní nákupní tašky i láhev použitého kuchyňského oleje. „Olej je nejčastější příčinou ucpaného odpadu, proto jsme na něj v profesionálních provozech velmi citliví,“ uvádí portál Tříděníodpadu.cz. O to víc mě překvapuje, kolik lidí si tento problém stále neuvědomuje a zbytky od smažení nebo salátové zálivky prostě vylije do dřezu,“ uzavírá zkušený kuchař.
Zdroje: Tříděníodpadu.cz, iPrima.cz