Jak správně grilovat sýry? Vyberte správný druh sýru a dodržujte postupy

Grilujete často maso a chcete vyzkoušet něco nového? Grilované sýry jsou skvělou volbou. Sýry jsou skvělou volbou pro každé grilování. Grilování sýrů je doslova umění, a proto vám přinášíme užitečné tipy, které sýry jsou vhodné na gril a jak tuto pochoutku správně připravit.

Výběr správného sýra na grilování je zásadní. Obecně platí, že sýry by měly mít pevnější strukturu, aby vydržely vysoké teploty při grilování a hned se neroztavily. Měkké, tavené nebo plátkové sýry nejsou vhodné. Mozzarella a brynza, které se hodí spíše do salátů nebo na noky, se na grilování také nehodí. Mezi sýry vhodné ke grilování patří polotvrdé sýry, jako je oštiepok, halloumi, parenica nebo plísňové sýry camembert, hermelín a enzián.

Důležité zásady pro grilování sýrů

Doporučujeme vyjmout sýr z lednice alespoň 15 minut před grilováním, aby na rozpáleném grilu neutrpěl velký teplotní šok a rovnoměrně se ugriloval.
Pokud sáhnete po sýrech, na jejichž obalu není uvedeno, že jsou určeny ke grilování, měli byste místo nich použít fólii nebo grilovací tác. Tím zabráníte tomu, aby se sýr roztavil přes grilovací rošty na žhavé uhlíky.

Snažte se sýry nepropichovat, opatrně je otáčejte a krátce grilujte. Sýry se rychle zahřívají a rozpouštějí, takže jim stačí jen několik minut na rozpáleném grilu. Nejlepší je sýr konzumovat ihned po grilování, dokud je ještě teplý a měkký.

Tipy pro přípravu grilovaných sýrů:

Grilovaný sýr halloumi – Tradiční řecký sýr halloumi se u nás zabydlel. Vyrábí se ze směsi kravského a kozího mléka a je mírně slaný. Roztaví se až při vysoké teplotě, takže se může grilovat pouze na grilovacím roštu. Vyzkoušejte tradiční řecký recept, kdy se po grilování pokape olivovým olejem, citronovou šťávou a bílým pepřem.

Hermelín na grilu – český sýr Hermelín je velmi oblíbený a neměl by chybět na žádné grilovačce. Hermelín při grilování ztrácí svou výraznou chuť, takže je vynikající i pro lidi, kteří nemají rádi výraznou aromatickou chuť sýrů. Hermelín si můžete koupit také ochucený kořením nebo ho dochutit olejem a cibulí. Dalším způsobem je udělat v sýru křížek a vložit do něj čerstvé bylinky a zakápnout olejem.

Přílohy vhodné ke grilovanému sýru

Přílohami ke grilovanému sýru mohou být křupavé bagety, zeleninové saláty nebo grilovaná zelenina či salsa. Sladká brusinková omáčka je skvělou přílohou k plísňovému sýru nebo prosciuttu. Omáčka na grilování dodá chuť grilované zelenině. Chybu neuděláte ani s různými dipy, které grilovaným sýrům dodají nové chutě.

Zdroje: iReceptář, Důmazahrada

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Bc. Michaela Hanelová
Mám ráda domov, ze kterého při jediné návštěvě dýchne klid, pohoda a harmonie. Ráda sleduji nové trendy v bydlení a čtenářům webu iBydlení.cz bych ráda předala to nejzajímavější, co se týče rad pro zútulnění a vylepšení jejich domácnosti.

Nejnovější články

--- Další články autora ---