Horkovzdušná fritéza si v posledních letech našla cestu do mnoha kuchyní, protože příprava pokrmů v ní je snadná, rychlá, a navíc zdravá. Ve své podstatě se jedná o malou konvekční troubu, přičemž díky kompaktnímu prostoru uvnitř a rychlejšímu proudění horkého vzduchu dosahuje vysokých teplot, které rovnoměrně obklopují jídlo. Tento proces umožňuje rychlé a efektivní pečení, pražení nebo grilování, aniž by jídlo ztratilo na šťavnatosti.
Zpravidla je horkovzdušná fritéza vybavena mřížkovým roštem nebo perforovaným košem, a tak vzduch cirkuluje kolem jídla ze všech stran. Výsledné jídlo je křupavé (podobně jako po smažení), ale s výrazně menším množstvím oleje.
Výhody horkovzdušné fritézy
Jednou z největších výhod horkovzdušné fritézy je její rychlost a snadné použití. Ať už připravujete křupavé hranolky, dozlatova opečená kuřecí stehýnka nebo lahodnou zeleninu, horkovzdušná fritéza to zvládne za zlomek času, než kdybyste to připravovali v klasické troubě. Navíc je ideální pro přípravu zdravějších pokrmů, protože použijete jen minimální množství oleje, nebo dokonce žádný. Už víte, jak funguje horkovzdušná fritéza, a teď vás ještě potěší, že spotřebič díky kratší době přípravy vám šetří spotřebu energie.
Co v horkovzdušné troubě připravíte?
A co v horkovzdušné fritéze připravit? Možnosti jsou téměř nekonečné. Kromě klasických pokrmů (kuřecí křidélka a hranolky) zvládne fritéza i zeleninové přílohy, například růžičkovou kapustu, sladké brambory a cuketu. Dokonce v ní upečete i celé kuře. Experimentujte klidně i s různými surovinami a recepty. Kupte si Nutribullet Air Fryer, který má 8 přednastavených programů a objem 7 litrů. Dokáže restovat, péct, sušit i grilovat. Navíc je tato trouba dostatečně velká na přípravu celého kuřete, ale i na malé pokrmy.