Výroba domácích povidel je v dnešní době již málo vidět. Milujete třeba takové koláče zvané frgály? Nebo máte přebytek hrušek a nevíte, co s nimi? Anebo prostě máte chuť vyzkoušet něco nového, ne to jen koupit hotové? Zkuste náš recept, který zaručeně potěší nejednoho labužníka.
Suroviny:
- 2 kg hrušek bez jádřinců, pokrájené (pokud je slupka tvrdá, doporučujeme oloupat)
- 500 g cukr krupice
- 2 lžíce octu
- ½ lžičky mleté skořice
- 4 lžíce rumu
- Špetku mletého hřebíčku (můžeme i drceného)
- Špetku mletého badyánu (můžeme i drceného)

Postup:
- Vyložíme si hlubší plech pečícím papírem a dáme do něj očištěné pokrájené hrušky.
- Polijeme octem a pořádně promícháme.
- Dáme péct do trouby na 200–250 °C asi na 20–25 minut. POZOR! Nemícháme!
- Po uplynutí doby pečení vytáhneme plech z trouby, posypeme hrušky 250 g cukru. POZOR! Opět nemícháme! A dáme péct na dalších 15 minut.
- Poté opět vyjmeme z trouby. Nemícháme! Posypeme zbylým cukrem (250 g) a dáme zase na 15 minut do trouby.
- Po upečení přidáme rum, hřebíček, badyán a skořici.
- Promícháme a ponorným mixérem rozmixujeme do námi požadované konzistence.
- Pokud by se vám hrušky zdály ještě hodně vodnaté, můžete dát péct na dalších 10–15 minut (dle potřeby a odhadu).
- Ještě horkou směs dáme do zavařovacích sklenic, nahoru můžeme dát ještě pár kapek rumu jako konzervant, ale nemusí být. Poté sklenice zavřeme a obrátíme tradičně dnem vzhůru.
A máme hotovo.

Tip na závěr: Místo hrušek můžete použít třeba jablka či švestky.
Dobrou chuť!