Objevte kouzlo kořenové zeleniny

V mém blízkém okolí (a donedávna i u nás doma) byla vždy nejoblíbenější zeleninou rajče a okurka. Nevím, proč tomu tak je, protože právě rajče nemá nijak závratnou výživovou hodnotu pro naše tělo. Možná díky zdražení rajčat a okurek nastal čas vrátit se ke kořenům – ke kořenové zelenině.

Zvyk je železná košile

Ve škole jsme si zvykli na to, že dušená mrkev nám příliš nechutnala a petržel byla skoro sprosté slovo. Vytvořili jsme si v sobě návyky, které nám zůstaly do dospělosti. Přitom pod naší zemí rostou hotové zázraky.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Mrkev

Nemusíte kupovat drahá rajčata a okurky. Mrkev přináší mnohem více benefitů pro naše zdraví a můžete ji chytře zakomponovat do své stravy. Dokonce ji dle webu PrimaNápady můžete mrazit i sušit. Její cena je stále nízká – kolem 20 Kč za kilogram. Ne nadarmo je právě mrkev podávána jako první příkrm a jídlo pro naše miminka – první jídlo mé dcery byla právě uvařená a rozmixovaná mrkev ve 4 měsících.

A jak mrkev využít v naší kuchyni? Kromě již zmíněné dušené mrkvičky k obědu z ní připravíte téměř jakýkoliv chod.

Tipy na pokrmy s mrkví

  • Mrkev můžete nastrouhat do jakéhokoliv salátu, fantazii se meze nekladou. Mým nejoblíbenějším fresh salátem s mrkví je klasika mrkev a jablko.
  • A co teprve polévky, které tělo umí zahřát i zasytit. Mrkev můžete přidat do jakékoliv polévky, ale pozor, pokud to přeženete, bude sladká.
  • Nastrouhanou mrkev orestujte na pánvi s další zeleninou, jestliže vaříte čínu.
  • A co vyzkoušet čerstvý mrkvový džus s jablíčkem?
Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Petržel

Při pravidelné konzumaci této kořenové zeleniny můžete dle webu Bylinkopedie snižovat hodnoty svého krevního tlaku a zlepšit své trávení. Doma petržel v jídle zbožňujeme, ale ne příliš často. Její specifická chuť nám po několika dnech začíná lézt krkem a musíme si dát zase týden pauzu, než jí opět přijdeme na chuť. Ale stojí vždy za to.

Tipy na pokrmy s petrželí

  • Náš nejoblíbenější recept je pečené kuře nebo stehna (či špalíčky) s nakrájenou mrkví a petrželí na kolečka.
  • Petržel společně s mrkví tvoří „nesmrtelnou dvojku“ v polévkách všeho druhu.
  • Nastrouhanou petrželí skvělým způsobem vylepšíte chuť karbanátků i sekané.

Červená řepa

To nejlepší na konec? Na červenou řepu v kuchyni nedám dopustit. Kupuji vždy vakuovanou, protože s malou dcerou nemám příliš času čekat, než se řepa uvaří, abych z ní mohla tvořit kouzla, ale pro ušetření peněz se hodí kupovat určitě řepu čerstvou.

Řepa se dá použít na vše od sladkých jídel po polévky nebo hlavní jídla.

Tipy na pokrmy s červenou řepou

  • Saláty. Prostě a jednoduše chuťová bomba. Uvařenou řepu nastrouháme a smícháme se slaným sýrem nebo s bílým jogurtem. Posolíme, popepříme a necháme si chutnat.
  • Polévky. Má nejoblíbenější polévka je právě ta z červené řepy. Recept je velmi jednoduchý a rychlý, ale právě v té jednoduchosti je krása. Červenou řepu nakrájíme na kostky, orestujeme v hrnci na másle a přidáme další kořenovou zeleninu (mrkev, petržel) a brambory. Ochutíme, okořeníme a vaříme asi 30 minut, poté rozmixujeme. Na talířku dozdobíme zakysanou smetanou!
  • Červená řepa může chuťově i výživově obohatit karbanátky pečené v troubě.
  • A co takové sladké brownies z červené řepy?

Zdroj: PrimaNápady, Bylinkopedie

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Kristýna Novákováhttps://abcrecenze.cz/
Mou vášní bylo vždy cestování, avšak po narození dcery jsem se usadila a nyní je mou vášní zkrášlování našeho domova. Ráda budu čtenářům webu iBydlenÍ.cz předávat své tipy na vybavování bytu, dětského pokoje nebo udržování pořádku v našich obydlích.

Nejnovější články

--- Další články autora ---