Blíží se jaro a s ním i touha očistit své tělo od všech škodlivin po dlouhé zimě a také mu dodat vitamíny. Právě s tím nám může lehce pomoct obyčejný plevel. Čerstvě vyrašené rostlinky se hodí do salátu, z kopřiv si udělejte očistný čaj a sedmikrásku si dejte třeba jen tak. Jen pozor, kde rostlinky budete sbírat!

Sbírejte vždy jen v čistém prostředí
Ujistěte se, že plevel sbíráte pouze v čistém prostředí, které není zatíženo žádnými chemickými přípravky. Ideálním místem jsou třeba květnaté louky a trávníky, les nebo vaše zeleninové záhony.
Který plevel ochutnáte jako první?
Na jaře mají čerstvé rostlinky ještě svěží a příjemnou chuť. Jak říká Magazín Zahrada, právě v tomto období obsahují velké množství vitamínů, kterých máme po zimě jen malou zásobu.
Nikdy nesbírejte plevel, který dostatečně neznáte. Pokud s jejich konzumací teprve začínáte, moc to s jejich množstvím nepřehánějte.
- listy kokošky pastuší tobolky
- kozlíček polní
- ptačinec prostřední
- květy violky
- květy a listy sedmikrásky obecné
- mladé listy smetanky lékařské
- květy a listy prvosenky jarní
- kvetoucí lodyhy rozrazilu rozekvítku
- listy česneku medvědího
- čerstvě vyrašené (ještě lesklé) listy bršlice kozí nohy
- mladé listy plicníku lékařského
Zkuste čerstvý jarní salát
Nebojte se zkombinovat různé druhy plevele a zeleninu. Výborně se hodí okurky či rajčata. Smíchejte čerstvě vyrašené listy smetanky lékařské, bršlice kozí nohy, květy sedmikrásky chudobky, květy a listy prvosenek jarních a dozdobit můžete třeba fialkou vonnou. Na dochucení stačí troška soli, olivového oleje a navrch salátu nasypte svůj oblíbený sýr, kterým si jídlo obohatíte o bílkoviny.

Kopřivový čaj vás pročistí
Na začátku jara byste neměli vynechat očistnou kúru v podobě čaje z kopřiv. Nejvhodnější jsou ty čerstvě vyrašené. Kopřivy spařením ztratí svou pálivost. Čaj užívejte 3 týdny, 1 šálek denně.
Sedmikrásky ozdobí limonádu a zbaví vás kašle
Zkuste kvítky sedmikrásek zalít vodou a vykouzlit tak originální ledové kostky, které ozdobí vaše nápoje.
Sedmikrásky můžete využít také pro výrobu tradičního sirupu proti kašli.
Zdroj: Magazín Zahrada