Jídelní stůl není jen základním vybavením kuchyně či jídelny, ale také místem, kde se můžeme scházet společně s rodinou a vychutnat si u jednoho stolu dobré jídlo. Na co se zaměřit při výběru jídelního stolu? Jaké parametry sledovat? A jak pro sebe vybrat ten pravý stůl, který bude sdružovat rodinu pohromadě?

Jaké parametry sledovat?
Asi jako u všeho i zde platí, že vybírat byste neměli jen očima. Při nákupu jídelního stolu zaměřte svoji pozornost nejen na design, ale také na použité materiály a rozměry, radí web Obydlíčko. Máte-li možnost, dejte přednost nákupu v kamenné prodejně, kde si stůl můžete osahat, zkontrolovat kvalitu konstrukce nebo jeho stabilitu.
Na materiálu určitě záleží
Sledovat materiál použitý pro výrobu jídelního stolu by pro vás měla být samozřejmost. I když jsou doby, kdy se stoly vyráběly výhradně ze dřeva, dávnou minulostí, i dneska jim mnoho lidí dává přednost. Dneska si také můžete vybírat z několika druhů dřeva, kdy se na trhu objevují kousky z tvrdého masivu, měkčích jehličnanů nebo exotických dřevin.
Velmi moderní a oblíbené jsou i stoly z ratanu nebo kousky s kamennými prvky, zmiňuje web Living. Někdo dává přednost stolům skleněným, které působí velmi nadčasově a vkusně.

Počet členů domácnosti ovlivňuje velikost stolu
Při výběru jídelního stolu je jedním z klíčových faktorů jeho velikost. Ta se odvíjí od počtu členů domácnosti, vysvětluje web Home in Cube. Koupíte-li příliš malý stůl, bude pro vás nepohodlné u něho společně stolovat – a to určitě nechcete. Když zvolíte zbytečně velký kousek, zabere doma příliš mnoho místa a jeho kapacitu ani nevyužijete.
Řešením do menších jídelen či kuchyní mohou být stoly rozkládací, které je možné v případě potřeby rozložit a získat další místa pro hladové strávníky.
Zdroj: obydlicko.cz, living.cz, homeincube.cz