Mít dokonale čistý sporák je snem každé svědomité hospodyňky. Udržovat ho v čistotě za každou cenu ale není vždy úplně jednoduché. Jsou totiž místa, která se v čistotě udržují hůře – například knoflíky. Bez nich se při použití sporáku neobejdeme, ale jejich čištění často vědomě odkládáme. Jak si tuto práci usnadnit?
Snadný způsob, jak vyčistit knoflíky u sporáku
Možná i vy patříte k lidem, kteří mají sice čistý sporák na „hlavní ploše“, nebráníte se čištění trouby uvnitř, ale jakmile dojde řada na knoflíky, moc se vám do toho nechce. Je to pracné, nikoho to nebaví. Přitom vyčistit knoflíky od sporáku vůbec nemusí být náročné.
Vyrobte si levný čisticí prostředek. Na jeho přípravu potřebujete 3 polévkové lžíce jedlé sody, 1 čajovou lžičku amoniaku, litr horké vody a mísu. Dále si připravte také starý kartáček, hadřík a chcete-li, použijte gumové rukavice.

Vyčistěte knoflíky skoro bez práce
Představte si, že budete mít knoflíky u sporáku dokonale čisté, a přitom se nenadřete. Už žádné složité drhnutí, už žádné zlomené nehty. Smíchejte všechny výše zmíněné suroviny a na půl hodiny do nich knoflíky ponořte. Poté je z vody vyjměte a vyčistěte je starým kartáčkem. Narazíte-li na obtížně přístupná místa, použijte párátko, se kterým odstraníte nečistoty.
Hadříkem setřete nečistoty a knoflíky poté nechte dostatečně vyschnout – teď v zimě se je nebojte položit na radiátor, kde díky teplému vzduchu vyschnou.

Pomůže i jarová voda
Pokud se do čištění sporáku a samozřejmě i knoflíků pustíte v okamžik, kdy nebudete mít po ruce amoniak nebo jedlou sodu, vystačíte si s jarovou vodou. Do misky napusťte horkou vodu, přidejte několik kapek jaru, promíchejte a do směsi ponořte knoflíky. Opět nechte odmočit a poté postupujte stejným způsobem. Knoflíky budou krásně čisté a vy se nenadřete.