Červená čočka by podle odborníků neměla chybět v kvalitní stravě. Kromě toho je bohatá na důležité živiny, dobře stravitelná, jednoduchá a rychlá na přípravu. Tato polévka je s červenou čočkou, se kterou se skvěle pracuje, protože není třeba jí namáčet, a tak i tohle je jedno z jídel, na kterém si určitě pochutnáte.

Ingredience:
- 2 lžíce ghí nebo kokosového oleje
- 1 střední cibule nakrájená na kostičky
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžíce mleté kurkumy
- chilli
- 1/2 palice česneku, tedy kolem 6 stroužků
- 400 g konzerva rajčat
- 2 cm kořene nastrouhaného zázvoru
- 200 g červené čočky
- 400 ml kokosového mléka
- 1 menší cuketa, pokrájená na malé kostičky
- 1 hrst pokrájeného mangoldu, špenátu nebo pak choi
- koriandr na servírování
- (smažená cibulka na posypaní)

Postup
1. Ve středním hrnci rozehřejte ghí a osmažte na něm cibulku. Až bude měkká, přidejte koriandr, římský kmín, kurkumu a jak uvádí web Kitchenette.cz, můžete přidat také chilli. Smažte minutu, až se rozvoní. Pak přidejte všechen česnek, promíchejte a ještě půl minuty restujte.
2. Koření zalijte sekanými konzervovanými rajčaty, přidejte strouhaný zázvor, červenou čočku a 3 hrnky vody. Dobře promíchejte, přiveďte k varu, výkon stáhněte a pomalu vařte přiklopené za občasného míchání přibližně 30 minut. Pokud by vám polévka připadala moc hustá, ještě podlijte, ale nezapomeňte na to, že budete přidávat ještě kokosové mléko.
3. Když je luštěnina už měkká, polévku osolte podle chuti, přidejte cuketu a listovou zeleninu, také kokosové mléko. Promíchejte a ještě chvilku vařte, než zelenina zavadne. Polévku ochutnejte, případně ještě dochuťte a můžete servírovat.
Zdroj: Kitchenette