Kombinace sladkých jablíček a křehkého jogurtového těsta? To zkrátka nemůže dopadnout jinak než na jedničku s hvězdičkou. Pokud máte rádi lehké recepty, ve kterých hrají roli šťavnatá jablka, pak se po jablkovo-skořicovém závinu z jogurtového těsta budete olizovat až za ušima.
Suroviny
- 2 a půl hrnku polohrubé mouky
- 250 g másla
- 170 g bílého jogurtu
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 10 ks středně velkých jablek
- 3 polévkové lžíce rozpuštěného másla
- 1 polévková lžíce mleté skořice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 hrst sušených brusinek
- moučkový cukr na poprášení

Postup přípravy
- Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 °C.
- Mouku prosejte, smíchejte ji s povoleným máslem, jogurtem a vypracujte těsto.
- Hladké těsto zabalte do potravinářské folie a vložte ho na 20 minut do lednice.
- Mezitím si oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nastrouhejte je na hrubém struhadle.
- Vyndejte těsto z lednice, rozdělte ho na tři cca stejně velké díly a každý z nich postupně vyválejte do tvaru obdélníku.
- Na každý plát naneste třetinu jablek.
- Posypte jablka vlašskými ořechy, brusinkami, vanilkovým cukrem a skořicí.
- Delší okraje těsta poté přehněte přes jablka, konce spojte a ohněte je směrem dolů.
- Připravené záviny položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozpuštěným máslem.
- Vložte do trouby a pečte cca 35–45 minut, dokud těsto nezačne zlátnout.
- Vyjměte záviny z trouby a ještě teplé je potřete rozpuštěným máslem.
- Nechte vychladnout, při podávání můžete poprášit moučkovým cukrem.
Pokud máte rádi, můžete do závinů přidat i rozinky. Ty lze předtím nechat namočené v rumu, chutnají pak ještě o drobet lépe.
Dobrou chuť!