back to top

Dejte šanci pokrmům z luštěnin, jsou zdravé a chutnají skvěle

Připadá mi to jako včera, když jsem slyšela říkat svou mámu: „Sněz i tu hrachovou kaši. A ne, abys snědla jen ten párek!“ Nyní mi tato vzpomínka vyvolává úsměv na tváři, ale tenkrát pro mě bylo téměř za trest dojíst hrachovou kaši na talíři. Teď jsem dospělá a luštěniny mi chutnají. A jak to máte vy? Zkuste je začít milovat hned teď!

Klikatá cesta k luštěninám

Jestliže ještě stále váháte nad tím, zda luštěniny do svého jídelníčku zařadit, tento článek by měl všechny vaše pochybnosti odvát jako vítr. Nikdy bych totiž jako dítě nevěřila tomu, že je jednoho dne budu doma sama vařit a jíst s oblibou.

Ve školní jídelně se totiž mi vždy zvedal žaludek z čočkové polévky a do dnešního dne si přesně pamatuji, jak na talíři vypadala zahuštěná čočka s okurkou a chlebem. Většinou jsem ji potkala i později toho dne v záchodové míse.

Slovo luštěniny u mě nemělo v dětství žádný význam ani hodnotu. Až v dospělosti jsem objevila pokrmy z červené čočky, cizrny a hrachu, které mi doslova vyrazily dech, a já začala luštěniny zařazovat do své kuchyně.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Proč jíst luštěniny?

Nejen tedy, že mi začaly chutnat, ale zjistila jsem, že mají spousty benefitů pro naše zdraví.

Jak uvádí web prozeny.cz, luštěniny jsou plné prospěšných látek.

Co přesně tedy luštěniny obsahují a čím nám prospívají?

  • Vysoké množství vlákniny, díky které nebudeme mít brzy zase hlad.
  • Vysoký obsah bílkovin, díky kterým nám rostou svaly a zrychluje se metabolismus v těle.
  • Nízký glykemický index, díky čemuž vyplavují energii do našeho těla postupně a dlouhodobě.
  • Antioxidanty, minerály, vitamíny. Díky všem těmto látkám máme zdravé tělo a netrápí nás například únava nebo afty či popraskané koutky rtů.

Hummus

Kdysi neobvyklý, ale nyní už více známý druh luštěnin, který jsem si naprosto zamilovala, je cizrna. Dle webu lidovky.cz cizrna dokonce dokáže plně nahradit maso v jídelníčku vegetariánů.

Roky jsem kupovala hotový hummus jako chlazený výrobek v potravinách a chutnal mi do té doby, než jsem ochutnala čerstvý. Přinesli mi jej na velkém talíři v jedné nejmenované čajovně. Byl vláčný, teplý a pokapaný olivovým olejem, jenž vytvořil na povrchu hummusu cestičky. Jedla jsem ho s pšeničnou plackou a byly to doslova exploze chutí.

Hummus je sytý a levný pokrm. Jedinou vyšší investicí bude tahini pasta, která vám však vydrží delší dobu v lednici a určitě ji použijete při přípravě hummusu několikrát.

Co budete potřebovat k přípravě domácího hummusu?

  • 200 g sušené cizrny (bude stačit na 2 porce)
  • olivový olej
  • tahini pasta
  • sůl
  • přídavky dle chuti: citrónová šťáva, česnek, chilli, koriandr,…

Postup:

  1. Cizrnu přes noc namočíme do velké mísy s vodou. Zvětší svůj objem několikrát, proto nechte cizrně dostatek prostoru i vody.
  2. Na druhý den cizrnu opláchneme a vložíme do hrnce s vodou, kde ji začneme vařit asi 2 až 3 hodiny do změknutí.
  3. Nakonec necháme cizrnu zcela vychladnout a poté rozmixujeme do hladka tyčovým nebo jiným mixérem.
  4. Přidáváme tahini pastu a sůl, po troškách a dle chuti. Na 200 g suché cizrny by měla stačit 1 lžička tahini pasty!
  5. Na talíři pokapeme olivovým olejem a dle chutí posypeme chilli kořením, přidáme chilli papričky nebo pokapeme citrónovou šťávou či přidáme utřený česnek přímo do hummusu při mixování. Dobrou chuť.
Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Polévky z luštěnin

Dalšími oblíbenými pokrmy z luštěnin u nás doma jsou polévky. V zimě zahřejí a dodají potřebnou energii.

Oblíbili jsme si především polévky ze žlutého hrachu, fazolí a také z červené čočky, jež nenadýmá, a jak se píše na webu slimming.cz, pro svou lehkou stravitelnost je vhodná i pro malé děti.

Jestliže chcete uspořit nějaké peníze navíc, připravujte v jeden den pokrmy z luštěnin a ze zbytků na druhý den vydatnou polévku. Budete sice jíst dva dny stejné jídlo, ale zároveň jej skvěle obměníte a ušetříte v kuchyni peníze i drahocenný čas.

Jak na přípravu výborných sytých polévek z luštěnin, aby vždy chutnaly všem strávníkům?

  • Do každé luštěninové polévky přidejte dva stroužky utřeného česneku.
  • Každou polévku na talíři posypte krutonky pečiva usmažených na másle.
  • Dbejte vždy na pravý jíškový základ z másla a mouky, vyhněte se kupovaným granulovaným jíškám nebo zahušťování z vody a mouky během vaření.
  • Libeček dodá chuť i barvy každé polévce.

Zdroj: prozeny.cz, lidovky.cz, slimming.cz

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Kristýna Novákováhttps://abcrecenze.cz/
Mou vášní bylo vždy cestování, avšak po narození dcery jsem se usadila a nyní je mou vášní zkrášlování našeho domova. Ráda budu čtenářům webu iBydlenÍ.cz předávat své tipy na vybavování bytu, dětského pokoje nebo udržování pořádku v našich obydlích.

Nejnovější články

--- Další články autora ---