Zbývají vám doma banány, které jsou už dost zralé a nevzhledné? Lámete si hlavu, co udělat rodině o víkendu ke snídani nebo dětem ke svačině do školy nebo na výlet? Tak pak je tento recept pro vás jako stvořený. Navíc je možné ho připravit i v bezlepkové variantě, takže se stává ideálním takřka pro každého.
Co budete potřebovat na přibližně 8 lívanců:
- 1 středně velký banán
- 1 vejce
- 1 lžičku kypřicího prášku (ideálně bez fosfátů)
- 1 lžičku skořice
- 30 g pohankové mouky (funguje i špaldová hladká)
Platí jednoduché pravidlo: na jeden banán jedno vejce a 30 g mouky.
Postup:
Banán rozmačkejte vidličkou na kaši, přidejte zbývající ingredience a vše spojte. Těsto by mělo být husté, ale zároveň by mělo jít jednoduše sundat ze lžíce a na pánvi rozetřít do požadovaného tvaru.
Pokud máte, tak použijte nepřilnavou pánev a nemusíte přidávat žádný tuk.
Nyní už můžete lžicí tvořit kolečka lívanců. Opečte je z obou stran do zlatova.
Uvnitř by měly být stále vláčné.
Lívance podávejte s tím, co máte rádi. Nejlépe chutnají promazané oříškovým máslem, s tvarohem či zakysanou smetanou, čerstvým ovocem a přelité trochou javorového sirupu.
Tip na závěr: Do těsta můžete dát také třeba borůvky nebo maliny (doporučuji překrojit alespoň na polovinu). Tím získají lívance zase jiný rozměr.
Tip číslo 2: Lívance jsou také ideální svačinou pro děti na cesty nebo i do školy. Jsou totiž výborné i jen tak samotné. Přirozeně sladké a vláčné díky banánům.