back to top

Banánové lívance, které bude milovat každý člen rodiny

Zbývají vám doma banány, které jsou už dost zralé a nevzhledné? Lámete si hlavu, co udělat rodině o víkendu ke snídani nebo dětem ke svačině do školy nebo na výlet? Tak pak je tento recept pro vás jako stvořený. Navíc je možné ho připravit i v bezlepkové variantě, takže se stává ideálním takřka pro každého.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Co budete potřebovat na přibližně 8 lívanců:

  • 1 středně velký banán
  • 1 vejce
  • 1 lžičku kypřicího prášku (ideálně bez fosfátů)
  • 1 lžičku skořice
  • 30 g pohankové mouky (funguje i špaldová hladká)

Platí jednoduché pravidlo: na jeden banán jedno vejce a 30 g mouky.

Postup:

Banán rozmačkejte vidličkou na kaši, přidejte zbývající ingredience a vše spojte. Těsto by mělo být husté, ale zároveň by mělo jít jednoduše sundat ze lžíce a na pánvi rozetřít do požadovaného tvaru.

Pokud máte, tak použijte nepřilnavou pánev a nemusíte přidávat žádný tuk.

Nyní už můžete lžicí tvořit kolečka lívanců. Opečte je z obou stran do zlatova.

Uvnitř by měly být stále vláčné.

Lívance podávejte s tím, co máte rádi. Nejlépe chutnají promazané oříškovým máslem, s tvarohem či zakysanou smetanou, čerstvým ovocem a přelité trochou javorového sirupu.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Tip na závěr: Do těsta můžete dát také třeba borůvky nebo maliny (doporučuji překrojit alespoň na polovinu). Tím získají lívance zase jiný rozměr.

Tip číslo 2: Lívance jsou také ideální svačinou pro děti na cesty nebo i do školy. Jsou totiž výborné i jen tak samotné. Přirozeně sladké a vláčné díky banánům.

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Nejnovější články

--- Další články autora ---