back to top

Grilovací sezóna začala: Vyzkoušejte domácí bylinkovou salsu a překvapte tak své přátele

Zkušené zahrádkáře a příznivce grilování už slunečné počasí jistě vylákalo na terasy. Grilovací sezóna tak může začít. Chcete však pro své přátele uspořádat něco netradičního? Víte, jak grilovat steaky a ryby? Ohromte svou návštěvu i lahodnou domácí salsou.

Milovníci grilování se přesunuli na své terasy. Všichni se již těší, až sluníčko bude celý den svítit, a na večer pozvou své přátele a kamarády z okolí. Co více si přát, než si v poklidu užít večer, a aktivně se bavit s přáteli u křupavého jídla přímo z grilu. Pokud se do grilovací nálady teprve dostáváte, mohly by se vám hodit některé z našich následujících tipů.

Co vlastně grilovat?

Klasikou je kuřecí maso a vepřová krkovice. Oblíbené jsou také hamburgery, klobásy a špízy. Nebojte se ani hovězích steaků, ryb a samozřejmě zeleniny. Příprava není náročná a vaši hosté si na pokrmech jistě pochutnají. Navíc samotná grilovaná zelenina může být mnohem více lahodnější, než dobře udělané maso. Proto se nebojte experimentovat a zkusit od každého něco. Teď už víme, co se vlastně na grilování hodí. Další krok je správná příprava jídla. Mezi lidmi koluje trochu nepravdivá myšlenka, že maso stačí pouze dobře ogrilovat. To je sice pravda, ale klíčem k úspěchu je trochu něco jiného. Jak by vám chutnalo dobře ogrilované maso, které by ale nemělo žádnou chuť? Podívejte se na správný postup před samotným grilováním.

Steaky nechte odležet

Před grilováním je dobré nechat steaky alespoň 30 minut uležet při pokojové teplotě. Před přípravou je pouze osolte, opepřete, a potřete olivovým olejem. Grilujte na rozpáleném grilu 5 minut z každé strany. Po přenesení na talíř je ochuťte citronovou šťávou, přikryjte fólií a nechte 10 minut zaležet. Následně můžete podávat.

U ryb nezapomeňte na česnek a bylinky

Pokud chcete grilovat rybí filé, dejte přednost silnějším kouskům, které se během pečení nerozpadnou. Například losos, steak z tuňáka nebo tresku. Nebojte se ani celých ryb. Zvenku je potřete olejem a osolte, dovnitř ryby vložte několik plátků česneku a citronu, a obložte bylinkami. Dobrou volbou je rozmarýn, kopr, petržel, koriandr nebo bazalka. Aby se toto křehké maso nerozpadlo, použijte speciální mřížku nebo fólii. Pečte celé kousky vždy odděleně. Filety potřebují na grilu pouze 3-5 minut z každé strany, celé ryby potřebují přibližně 8-10 minut. Cukety, papriky, kukuřice a rajčata jsou dalšími ideálními pokrmy pro grilování. Před přípravou je pokapejte olivovým olejem a osolte. Můžete také použít grilovací koření.

Zabodujte domácí salsou

Na přípravu domácí bylinkové salsy budete potřebovat: 100 ml extra panenského olivového oleje, 1 lžíci bílého vinného octa, 1 lžíci citronové šťávy, 2 stroužky česneku, hrst namixovaných čerstvých bylinek. Následně vše dejte do misky, zamíchejte a použijte jako zálivku na čerstvě ugrilované maso.

Několik tipů pro údržbu grilu

Čištění grilu nepatří mezi oblíbené činnosti. Po vychladnutí jej důkladně očistěte drátěným kartáčem, případně fólií vytvarovanou do tvaru koule. Před dalším použitím nezapomeňte jídlo potřít olejem, aby se nepřipálilo. Zkušení milovníci grilování si nenechají ujít grilovací fólii. Tu jednoduše položíte na gril. Možná přijdete o část svých pověstných grilovacích roštů, ale zabrání jakémukoli popálení. Navíc si jídlo zachová svou šťavnatost.

Zdroje: Důmazahrada, Livingtec.com, Autorský text

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Bc. Michaela Hanelová
Mám ráda domov, ze kterého při jediné návštěvě dýchne klid, pohoda a harmonie. Ráda sleduji nové trendy v bydlení a čtenářům webu iBydlení.cz bych ráda předala to nejzajímavější, co se týče rad pro zútulnění a vylepšení jejich domácnosti.

Nejnovější články

--- Další články autora ---