Připálenina, zaschlé zbytky jídla a mastnota. Vybavila se vám právě vaše trouba? Nechoďte hned do obchodu kupovat chemické agresivní prostředky na její vyčištění za hromadu peněz. Poradíme vám triky, se kterými bude do pár minut vaše trouba zase jako nová. Postačí vám k tomu jen pár věcí, které máte doma ve spíži.

Soda jako všestranný pomocník
Pastu ze sody nechte působit nejlépe přes noc. Jak uvádí web Abecedazahrady, taková pasta z jedlé sody vám poslouží jako skvělý čisticí prostředek, který funguje na staré připečeniny na stěnách i na dvířka pokrytá mastnotou.
Připravíte ji úplně snadno! Smíchejte mističku jedlé sody s takovým množstvím citronové šťávy, aby vznikla dobře roztíratelná pasta. Raději použijte gumové rukavice, jde totiž o docela špinavou práci. Hadříkem pak pastu naneste na celý vnitřek trouby včetně skla a dobře rozetřete. Použijte třeba starý kartáček na zuby. Vynechejte jen topná tělesa. Hlavní pozornost věnujte usazeným mastným skvrnám.
Další den přichází na řadu ocet
Se zbylými usazeninami pomůže ocet. Nalijte ho do rozprašovače a postříkejte s ním vnitřek trouby včetně roštu a dvířek. Ocet začne se sodou reagovat a zaschlá pasta, kterou jste nanesli den předtím, začne pěnit. Případné usazené nečistoty seškrábněte plastovou špachtlí. Můžete použít i škrabku na sklokeramickou varnou desku. Vše nakonec stírejte vlhkým hadříkem tak dlouho, dokud nebude trouba zářit čistotou.
Na čerstvé připáleniny postačí voda s citronem
Čerstvých připálenin a cákanců mastnoty troubu zbaví malé množství horké vody s citronovou šťávou. Tento roztok nalijte do pekáčku nebo zapékací misky a přihoďte i zbytek vymačkaného citronu. Vložte do prázdné trouby předehřáté na 160 stupňů a zavřete ji. Počkejte, až se začne voda odpařovat a vytvoří se pára. Troubu asi po patnácti minutách vypněte, ale neotvírejte. Pára rozpustí mastnotu a uvolní připečené zbytky jídla. Nenechte troubu úplně vychladnout, ještě vlažnou ji utřete houbičkou nebo hadříkem.

Prášek do pečiva vyleští sklo
S vyčištěním špinavého a mastného skla pomůže také kypřicí prášek do pečiva. Nasypte ho do mističky a zalijte vlažnou vodou, aby vznikla hustší krémová kaše. Tu pak hadříkem naneste na dvířka trouby, důkladně rozetřete a nechte půl hodiny až hodinu působit. Povrch skla dočistěte houbičkou a poté vše setřete navlhčeným hadříkem.
Zdroj: Abecedazahrady.cz