back to top

Trápí vás chuť na sladké? Zkuste tyto triky, které vám s tím pomohou 

Jedli byste pořád něco sladkého a trvá to už nějakou tu dobu? Pokud jde o přirozené sacharidy a jejich příjem vyvažujete zdravým pohybem, není důvod si sladké jídlo odpírat. Pokud tomu tak není, utočí na vás chutě příliš často a přibíráte, je čas začít hledat příčinu. Může za to třeba špatně sestavený jídelníček. 

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Málo spánku a častý stres

I stres a spánek souvisí s tím, že máme chuť na sladké. Při stresu se totiž spouští vyplavování stresového hormonu kortizolu, který ovlivňuje hladinu glykemie. Sladkosti nebo i jídlo obecně v nás navíc vyvolávají blažené pocity a stres otupují, proto se k nim máme tendenci vracet a účinek prodlužovat. Naopak potřebujeme podpořit tvorbu tzv. hormonů štěstí, jako jsou serotonin a dopamin. Ty získáme například ze slunečnicových a dýňových semínek, ořechů, luštěnin, ryb, libového hovězího masa, mléčných výrobků nebo vysokoprocentní čokolády.

Nedostatečný spánek má vliv na hormony leptin a ghrelin. U prvního z nich hladiny při nevyspání klesají a my se pak cítíme méně sytí. Ghrelin při nevyspání naopak stoupá a zvyšuje nám chuť k jídlu. Proto nasaďte pohodový režim a dostatečně spěte. Podle webu Mojezdravi.cz chuť na sladké i přejídání ovlivníme jídelníčkem, když dodržíme pravidelnost stravování a vhodnou skladbu živin v jednotlivých jídlech.

Nesprávný jídelníček podporuje chuť na sladké

Tělu nesvědčí příliš dlouhé přestávky mezi jídly a jen těžko, a to i v případě správného jídelníčku, udržíme vyrovnanou hladinu krevního cukru. Pravidelným přísunem jídla nejen udržíme pod kontrolou množství jídla, které sníme, ale nebude nás přepadat vlčí hlad. V jídelníčku byste měli mít dostatek všech základních makronutrientů, tj. bílkovin, tuků a komplexních sacharidů. 

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

Jezte hodně bílkovin!

Mezi ně patří maso, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce, ale i luštěniny, ořechy, obiloviny či pseudoobiloviny. Chcete-li zařadit na protein bohaté potraviny, čtěte si etikety výrobků. Může se stát, že stejný druh výrobku od jednoho výrobce má mléčný produkt označený s proteinem a obsah proteinu je nižší než u stejného produktu bez tohoto označení.

Zdroj: Mojezdravi.cz

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Kristýna Kadlecováhttps://ezena.sk/
Miluju dobré jídlo a ráda zkouším nové recepty, hlavně ty zdravé. Pečení a vaření mě dělá šťastnou. Mojí vášní je také zahrada a vše kolem ní. Ráda vám na webu iBydlení.cz předám různé rady a tipy, které se týkají zahrady, a přidám nějaký ten zdravý recept.

Nejnovější články

--- Další články autora ---