back to top

Chcete si usušit šípky? Zkuste třeba sušičku, troubu nebo přímé slunce 

Hledáte něco přírodního na podporu zdraví a imunity? Natrhejte šípek. Ten totiž obsahuje velké množství blahodárných látek pro náš organismus. Můžete si ho nasušit různými způsoby a my vám poradíme, kde ho usušit co nejlépe a kde ho skladovat, aby dlouho vydržel.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Kdy je nejvyšší čas na šípky

Šípkové růže nejsou zrovna oblíbenými keři na zahradách, a to kvůli jejich divokosti a nepříjemným trnům. Najdete je například na okraji lesa, na stráních nebo v příkopech podél silnic. Podle webu Abecedazahrady.dama.cz bychom na ně měli vyrazit v období od konce září do poloviny října. Sbíráme plody, které jsou tvrdé a plně dozrálé, ty měkké, nebo dokonce nahnědlé vynecháme. Sklizeň bychom měli ideálně stihnout do prvních mrazů. Plody přešlé mrazem totiž ztratí spoustu vitaminů. Šípky trhejte do látkového sáčku. 

Při jaké teplotě je sušit a jak postupovat?

Sebrané šípky řádně přebereme, umyjeme a usušíme utěrkou. Zbavit bychom je měly také zbytků stopek a okvětí. Teď už můžeme přejít k samotnému sušení. 

Nejjednodušší je sušení v sušičce

Jestli máte sušičku, se sušením nebudete mít moc práce. Očištěné plody dáme do sušičky a sušíme do ztvrdnutí. Ideálně při 60–70 °C, určitě ne při více než 80 °C. Správně usušený šípek nesmí být měkký a uvnitř vlhký, ale naopak by se měl rozpadat. 

Zkuste je usušit v troubě

Tento způsob je nejrychlejší, ale dávejte pozor, aby se šípky nespálily. Troubu předehřejte na 60–70 °C a šípky vysypte na plech vyložený pečicím papírem nebo na mřížku. Důležité je mít po dobu sušení zapnutý větrák v troubě nebo nechat mírně pootevřená dvířka, aby se plody nespálily. Šípky jsou usušené ve chvíli, kdy mají tmavě červenou barvu a jsou tvrdé. 

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Sušte na slunci podle našich babiček

Šípky můžete zkusit sušit přirozeným způsobem. Nechte je postupně vyschnout na sluníčku, jak to dělávaly naše babičky. Šípky rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, stejně jako bychom je chtěli dát do trouby, ale místo toho je necháme volně schnout na nějakém slunečném místě. A jak dlouho je sušit? Opět dokud nebudou dostatečně tvrdé. Plody pravidelně kontrolujte, zda nenavlhly a neplesniví. Na noc je dáme do suchého prostoru.

Skladování šípků

Správně usušené šípky skladujeme v uzavíratelné vzduchotěsné sklenici nebo v plátěném pytli zavěšeném v místnosti, kde je průvan. V igelitovém sáčku raději šípek neskladujte, plody se mohly zapařit a následně plesnivět. Skladujeme je maximálně rok. 

Zdroj: Abecedazahrady.dama.cz

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Kristýna Kadlecováhttps://ezena.sk/
Miluju dobré jídlo a ráda zkouším nové recepty, hlavně ty zdravé. Pečení a vaření mě dělá šťastnou. Mojí vášní je také zahrada a vše kolem ní. Ráda vám na webu iBydlení.cz předám různé rady a tipy, které se týkají zahrady, a přidám nějaký ten zdravý recept.

Nejnovější články

--- Další články autora ---