Máte rádi avokádo? Tak to jste na tom skvěle! Tohle úžasné ovoce dodává našemu tělu zdraví prospěšné látky a obsahuje hodně vitamínů. Pochází z Mexika, odkud se rozšířilo do dalších kontinentů a zemí. Jeho plody jsou jemné a máslové konzistence a oříškové chuti. A to ještě nevíte, že zdravá je jak dužina, tak i pecka.
Avokádo na první pohled jako ovoce nevypadá. Navíc máme ovoce spojeno se sladkou chutí, kterou avokádo nemá. Obsahuje jen minimum cukrů, zato ale velké množství úžasně zdravých tuků.
Svým složením připomínají olivový olej, jsou velice dobře stravitelné a mají mnoho výhod pro naše zdraví. Do své diety by ho na pravidelné bázi měli zařadit vegetariáni, vegani, sportovci, těžce fyzicky pracující a kojící ženy, jak uvádí web Primanapady.cz.

Má spoustu živin a vitamínů
Toto ovoce obsahuje například vitamín C, E, K a B6, kyselinu pantotenovou, hořčík a draslík. Jako další také lutein, beta karoten a omega-3 mastné kyseliny. Avokádo má vysoké množství zdraví prospěšných tuků.
Tuk je nezbytný pro každou jednotlivou buňku v těle. Konzumace zdravých tuků podporuje zdraví pokožky, zlepšuje vstřebávání vitamínů, minerálů a dalších živin rozpustných v tucích, a dokonce pomáhá podporovat imunitní systém.
Pro zdravé srdce
Obsahuje přírodní beta sitosterol. Jak radí web Primanapady.cz, když budete avokádo pravidelně jíst, pomůže vám udržet zdravou hladinu cholesterolu, která je důležitá pro zdravé srdce.
Důležité pro zdravé oči
V avokádu je obsažen lutein a zeaxantin, dvě fytochemikálie, které se nacházejí v oční tkáni. Poskytují antioxidační ochranu, která pomáhá minimalizovat poškození, a také UV záření.
Předchází osteoporóze
Vitamín K je nezbytný pro zdravé kosti. Dostatečné množství vitamínu K chrání kosti před poškozením.
Podpora zdraví plodu
Pro zdravé těhotenství je potřebný folát, který avokádo obsahuje. Jeho příjem snižuje riziko potratu. Avokádo také obsahuje mastné kyseliny, které jsou velmi důležitou součástí zdravé výživy a vývoje plodu. Doporučuje se také při depresích, zánětlivých i nádorových onemocněních. Zlepšuje trávení a podporuje střevní mikroflóru.

Avokádo jíme zralé
Nejlepší chuť má, když je zralé. Podle odrůdy má jeho slupka tmavě zelenou až fialově černou barvu. Zralost poznáme tak, když je avokádo měkké. Pokud je na omak měkké a pružné, můžeme se do něj s chutí pustit. Ta tvrdá musíme nechat dojít. Nedáváme je do lednice, ale vystavíme je na slunci a na světle. Nejlépe v ošatce na kuchyňském stole. Při nákupu do plodů násilím netlačíme. Takové otlaky způsobí poškození plodu a hnilobu.
Zároveň je třeba počítat s tím, že v naprosté většině případů se plody prodávají nedozrálé, protože je s nimi snadnější manipulace i doprava. Úplně nejvíc si ale pochutnáme na organicky pěstovaných avokádech, která se nechají dozrát na stromě.
Zkuste tohle!
Po rozkrojení díky oxidaci avokádo na řezné ploše obvykle zhnědne. Pokud ho celé nesníme najednou a chceme ho uchovat do dalšího dne, je dobrým řešením dužinu na řezu potřít šťávou z citronu. Dáme ho v krabičce do lednice.
Zdroj: Primanapady.cz