Když jsem začínala s vařením, zahušťování omáček mi dalo zabrat. Trvalo to, než jsem se je naučila zahustit bez hrudek a tak, aby nebyla cítit chuť mouky. Nakonec mi to učení bylo k ničemu. Proč? Protože jsem zjistila, že existují zdravější a levnější způsoby, než zahušťovat omáčky bílou moukou s vodou a máslem. Jdeme na to!
Levněji
Nejdříve ze všeho nás bude zajímat, jak zahustit omáčky levněji.
Nejúspornějším způsobem je spočítat si, pro kolik lidí budeme vařit a jaké množství omáčky budeme přesně potřebovat. Musíme zapomenout na to, že vaříme do zásoby (pouze pokud neplánujeme stejný oběd i na další den).
Jakmile si spočítáme, kolik omáčky ve výsledku potřebujeme mít (na 1 porci počítejte s cca 200 ml tekutiny), pustíme se do vaření.

Přidejte něco navíc
A teď přichází ta vychytávka – přidáme vždy o trochu více zeleniny. Na financích to skoro nepoznáme a omáčka bude ve finále i o něco zdravější.
Co to tedy znamená a jak budeme postupovat? Do rajské přidáme o rajče více než obvykle. Do svíčkové o mrkev více. Když na úplném konci omáčku rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem, zelenina navíc se postará i o zahuštění.
Jaké další levné způsoby zahušťování omáček známe?
- Levný způsob zahušťování je také tím, že spotřebujeme starší a tvrdší chleba, který už nestihneme sníst. Jednoduše ho nalámeme na menší kousíčky a ty potom přidáme do omáčky. Chléb se postará o zahuštění a v pokrmu se zcela rozpustí.
- Jestliže vaříte sladší ovocné omáčky např. ke zvěřině, můžete zahustit stejným způsobem i sladkým perníkem nebo datlemi. Ty si den předem nakrájíme na malé kousíčky a necháme v lednici v nádobě se studenou vodou.
- Skvěle a levně zahustí omáčku i jedna obyčejná brambora. Oloupeme ji a syrovou nastrouháme přímo do omáčky při vaření. Vybírejte spíše větší bramboru.

Zdravěji
Někteří z nás se striktně vyhýbají mouce i tuku, naštěstí však existují způsoby, jak zahustit omáčku zdravěji, a všichni si tak můžeme vychutnat lahodné omáčky k masům, těstovinám či rýži.
- Cuketa je dle webu happymag.cz velmi zdravou zeleninou bez kalorií. Je tedy vhodná i na zahušťování omáček, a to jednoduše tak, že syrovou cuketu nastrouháte do hrnce při vaření. Doporučujeme cuketu oloupat, protože může mít hořkou slupku, která by zkazila chuť vašeho vynikajícího a chutného jídla.
- Slyšeli jste už o zahuštění vlákninou? V obchodech se zdravou výživou si můžete koupit psyllium, což je přírodní vláknina, která při nasypání do vody nabobtná, a tím pokrm zároveň zahustí.
Jak uvádí web prozeny.cz, psyllium vám pomůže i s hubnutím a zlepšením zdraví vašich střev.
- Tapiokový škrob je bezlepkový a ve formě granulí, které jednoduše nasypete do pokrmu, jenž se chystáte zahustit.
Dle webu mojezdravi.cz je tapiokový škrob plný vitamínů a zdravé energie pro vaše tělo. Jeho nespornou výhodou je také ta, že po zmražení je tímto škrobem zahuštěný pokrm stále stejné konzistence a chuti (na rozdíl od škrobu bramborového nebo mouky).
Zdroj: happymag.cz, prozeny.cz, mojezdravi.cz