Určitě už jste minimálně jednou v životě slyšeli, že ta potravina, kterou právě držíte v ruce, je plná chemie. Je složité vyhnout se potravinám bez přidaných látek. Jak ale zbytečně náš organismus nezatěžovat chemií, jestliže nemusíme? Často v obchodě kupujeme tzv. polotovary. Řekněme jim stop a nahraďme je kvalitou!
Co to jsou polotovary?
Svého nepřítele bychom měli umět vždy a nejdříve ze všeho umět pojmenovat, to je základ.
Polotovary jsou výrobky potravinářského průmyslu, jež nám mají usnadnit práci v kuchyni – a především ušetřit náš drahocenný čas (to, že si jimi pravděpodobně krátíme svůj životní čas, už je věc vedlejší).
Polotovar je vždy něco, co musíme doma dotvořit do výsledného pokrmu na talíři.
Nejčastěji se jedná o instantní polévky, předsmažená mražená i chlazená jídla, ale také těsta na pečení nebo práškové pečicí směsi.

Čím doma nahradit polotovary?
Návod je jednoduchý – polotovary nahradíme tím, že si uděláme trochu času v kuchyni na přípravu domácích jídel. Je důležité si uvědomit, že musíme nahradit kvantitu kvalitou, abychom se stravovali zdravě. Jak uvádí web dr.frej.cz, jíst polotovary znamená vést naše těla k obezitě i depresi.
Pár tipů pro vás:
- Když už vaříte, uvařte na dva dny dopředu, abyste ušetřili čas (i peníze). Jestliže nechcete jíst dva dny po sobě ke stejné omáčce knedlík, obměňte pouze přílohu.
- Když už se rozhodnete péct vánoční cukroví, nekupujte hotová těsta z obchodů. Poctivé domácí těsto, jež rozvoní dům, to je ta pravá vánoční atmosféra. I kdyby mělo být jen jedno jediné!
- Navařte si kotel kuřecího vývaru a zapomeňte na instantní polévky ze sáčku plné dochucovadel a umělých barviv. Jestliže vývar nesníte celý, zamrazte ho v malých krabičkách.
- Nekupujte mražené hranolky – jednoduše umyjte brambory, se slupkou je nakrájejte na pečicí papír a vychutnejte si výborné domácí hranolky z trouby. Pro vylepšení chuti je můžete jemně posypat kořením červená paprika nebo strouhaným sýrem.
Bujon
Bujony jsou nejpoužívanějšími polotovary v našich domácnostech. Obsahují škodlivá éčka, aromata, barviva a glutamát sodný. Dle webu bezhladoveni.cz nebyl do dnešního dne prokázán škodlivý účinek této látky na lidské zdraví, avšak přesto není jeho konzumace doporučována. Při dlouhodobém užívání vyšších dávek glutamátu sodného totiž negativní vliv na lidský organismus již prokázán je.
Jak nahradit bujon?
Jestliže si vybereme cestu menšího zla, můžeme začít tím, že budeme kupovat bujon v bio kvalitě. Bujonové kostky v bio kvalitě totiž neobsahují žádné výše uvedené přidané látky. Díky tomu sice postrádají výraznou chuť, ale to vás pouze přesvědčí o tom, že na té obyčejné ne-bio kostce bylo něco špatně.
Jestliže si vybereme cestu konce s polotovary, zkusíme výrobu domácího bujonu v naší kuchyni. Není to nic složitého a stačí se této činnosti věnovat jednou za delší dobu, protože si bujony vyrobíme vždy do zásoby.
Receptů na domácí bujon je plný internet, proto bych se s vámi ráda podělila o můj recept na domácí polévkové koření, jež u mě v kuchyni plně nahrazuje bujon (bez masitého vývaru) a jedná se o časově i finančně nenáročný recept.

Co bude potřeba k přípravě domácího polévkového koření?
- kořenová zelenina v libovolném množství (včetně dobře umytých slupek a odřezků)
- česnek a cibule
- sůl – himalájská růžová
- čerstvé bylinky – například petržel nebo libeček
Do vaší domácí vegety nemusíte přidávat žádné koření. Já přidávám koření až při vaření, protože ne do každé polévky se hodí například pepř nebo bobkový list. Zároveň z domácího polévkového koření vylepšuji chutě i omáčkám.
Jaký bude postup?
Jestliže doma máte sušičku potravin, máte usnadněnou práci. Pokud ne, nezoufejte. Vše připravíte v troubě.
- Veškerou zeleninu důkladně omyjte (především odřezky a slupky) a nakrájejte ji na kolečka, můžete i nastrouhat.
- Zeleninu položte do sušičky nebo na plech vyložený pečicím papírem – troubu si předem nastavte na 50 stupňů. Sem tam troubu otevřete, aby se zelenina nezapařovala.
- Až vše bude suché, jednoduše dáte směs do mixéru a rozemelete (můžete i drtit ručně v misce).
- K rozdrcené směsi až na konec přimíchejte sůl (ta by měla tvořit cca 15 až 20 % z celkového obsahu).
- Své domácí polévkové koření skladujte v uzavřené nádobě.
Zdroj: dr.frej.cz, bezhladoveni.cz