Pokud byste se podívali napříč českými kuchyněmi, v drtivé většině z nich by vaše oči spočinuly na chlebníku. Chlebník je zkrátka vybavení, které nesmí chybět v žádné kuchyni. Chlebník nemá za úkol jen uchovat pečivo co možná nejdéle čerstvé a chutné. Zároveň se jedná o vkusný prvek kuchyně. Víte si rady s jeho výběrem?
Jaký materiál je ten nejlepší?
Chlebníky se v první řadě liší zejména materiálem, ze kterého byly vyrobeny. Dneska si můžete vybírat z poměrně pestré nabídky. Klasikou i nadále zůstávají chlebníky dřevěné, které se nejčastěji vyrábí z bukového nebo dubového dřeva. Časem sice může změnit barvu, ale při správné péči vydrží léta.

V moderních domácnostech můžete natrefit na chlebník nerezový. Je sice náročnější na údržbu, ale moc pěkně vypadá – to se mu musí nechat. Nerezové chlebníky mají dlouhou životnost. Opomenout nesmíme ani chlebníky plastové. Patří k nejlevnějším, což ale není jejich jediná výhoda. Tou další je tvarová a barevná pestrost.
Záleží na typu víka?
Další rozdíl napříč chlebníky zpozorujete na víku. Zatímco některé chlebníky disponují rolovacím mechanismem, jiné mají víka odklápěcí. Zde nejde ani tak o nějaké výhody v porovnání s konkurenty, ale spíše o to, co je vám pohodlnější. Jen dodáme, že chlebníky s rolovacím mechanismem vyžadují ponechání prostoru před chlebníkem, což se může jevit jako menší nevýhoda v neprostorných kuchyních.

Je nutné si připlatit?
Mnoho lidí má v sobě zakořeněnou představu, že pokud pro sebe chtějí to nejlepší, musí za to zaplatit. Ne vždy to ale přesně tímto způsobem funguje. U chlebníků lze říci, že už za částku okolo 500 Kč seženete funkční a spolehlivý chlebník, který bude nejen dobře odvádět svoji práci, ale zároveň i pěkně vypadat. Dražší modely pak slibují něco navíc, například vroubkované dno, důmyslné větrací otvory nebo tichý otevírací mechanismus.