back to top

Jaké dřevo perfektně podtrhne vaši terasu? Známe ideální volbu

Rozhodli jste se splnit si svůj sen a vybudovat si příjemnou terasu pro letní posezení? Pak právě v tuto chvíli přemýšlíte, jaká terasová prkna, dřevěné podlahy a další prvky pro vás budou nejlepší. Pojďme se na to společně podívat.

Dřevěné terasy vyžadují správný přístup

Vybrat si správná terasová prkna není žádná sranda. Přece jen máte na výběr z pestré škály dřevin – od českého smrku přes dub až po sibiřský modřín či vyloženě exotické dřeviny. Každý materiál má své specifické vlastnosti a všemožné výhody i nevýhody. Vy se musíte řídit hlavně celkovou hustotou dřevin. Český smrk má přibližně 450 kg/m3, sibiřský modřín asi 650 kg/m3 a dub okolo 720 kg/m3. Jedná se o tři nejoblíbenější dřeviny, které čeští šikulové nakupují.

Z obecného hlediska se dá říct, že nižší hustota znamená nižší cenu, menší hmotnost a snadnější zpracování. Zde však výhody končí. Vyšší hustota totiž přináší mnohem větší odolnost proti zatížení a mechanickému namáhání. Stejně tak lépe odolává nejrůznějším zkouškám času, jako je třeba vlhkost, voda, UV záření, plísně, houby nebo dřevokazní parazité. Hustší dřevo toho vydrží více a také „přežije“ delší dobu. Z toho důvodu se smrk hodí hlavně jako ozdoba interiérů, zatímco sibiřský modřín a dub jsou skvělou volbou pro základy terasy a venkovní obložení. Oblíbené jsou také dubové podlahy.

Získejte potřebnou inspiraci

Přemýšlíte, jestli jsou pro vás vhodné smrkové palubky? Nebo chcete vědět, jaké saunové palubky zvolit? Či máte jakoukoliv další otázku týkající se výběru vhodného dřeva? Pak se mrkněte na internetové stránky e-shopu Au-mex, kde ihned načerpáte inspiraci a získáte všechny důležité informace. Tito dodavatelé už více než 27 let dováží dřeviny všech druhů přímo od světových producentů.

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Nejnovější články

--- Další články autora ---