Vláknina tvoří významnou část naší stravy. Tato složka potravin je zodpovědná za celou řadu benefitů – od stabilizace hladiny cukru v krvi po zlepšení funkcí trávicího systému. Zdrojů vlákniny v jídle existuje spousta, tím nejdostupnějším je však bezpochyby zelenina. Které její druhy jsou na obsah vlákniny nejbohatší?
Mrkev
Dušená či vařená mrkev dodnes děsí spoustu lidí, kteří mají s tímto pokrmem špatnou zkušenost ze školních jídelen a kantýn. Přesto však je takto tepelně zpracovaná zelenina bohatší na vlákninu než mrkev syrová. Její výhodou pak také je, že ji lze zakomponovat do jídel sladkých i slaných, a tudíž se s ní dají vyčarovat originální a nápadité recepty, které budou navíc i zdravé.
Brokolice a květák
Oba tyto druhy košťálové zeleniny jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů i vlákniny. Brokolice je pak co do obsahu vlákniny oproti květáku lehce ve výhodě. Obě tyto potraviny lze připravovat na celou řadu způsobů, a doplnit tak jídelníček dalším zdrojem vlákniny pro vaše tělo.
Růžičková kapusta
Tato zelenina se mezi širokou veřejností netěší příliš velké oblibě. Zkoušeli jste však například růžičkovou kapustu obalit ve slanině a zapéct? Pokud ne, určitě jí ještě dejte šanci. Vysoký podíl vlákniny z její konzumace pak bude jen příjemným bonusem k nově objevené chuti.
Červená řepa
Červená řepa je mnohdy označována za přírodní projímadlo. Tyto účinky má zejména díky vláknině. Řepu lze konzumovat ve formě čerstvých salátů, jako přílohu či přímo jako hlavní ingredienci, např. po upečení. Fantazii se meze nekladou.
Hrášek
Ne nadarmo je hrášek obvykle jednou z prvních zelenin, která tvoří jídelníček u dětí. Z jednoho hrnku hrášku lze získat až 8 gramů čisté vlákniny, kterou navíc doplňují vitamíny B a další látky podporující energetický metabolismus, jak uvádí web realsimple.com.
Zdroje: realsimple.com