Vyrobte si domácí sýr, který vás nadchne svou chutí a jemností

Rádi zkoušíte nové recepty? Já si užívám každou chvíli v kuchyni, a to především tehdy, když můžu vykouzlit nové pokrmy. V poslední době mě zaujala výroba domácího sýru, který je jemný a rozplývá se na jazyku. Nebojte se ušetřit nějakou korunku navíc do rodinného rozpočtu právě tím, že si domácí sýr vyrobíte i vy!

Proč jsem začala doma vyrábět svůj vlastní sýr?

Má dcera odjakživa miluje pečivo se sýrem na snídani i svačinku, proto jsem si jednoho dne řekla, že i kvůli ní zkusím tento sýr vyrobit doma.

Jako rodič malého dítěte na domácím sýru oceňuji především to, že přesně vím, co své ratolesti dávám k snědku.

Jak uvádí web supermamy.maminka.cz, většina sýrů prodávaných v obchodech nejsou vhodné pro miminka a malé děti – obsahují totiž příliš vysoké množství soli i bílkovin, které zbytečně zatěžují dětské ledviny.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Ušetřím peníze tím, že začnu doma vyrábět svůj sýr?

Ano, finanční úspora byla zároveň dalším důvodem, proč jsem se rozhodla sýr doma vyrábět. Jsme „sýrová“ rodina a mazacích sýrů spotřebujeme velké množství.

Porovnejte gramáž a cenu sýru v obchodě a gramáž vašeho domácího sýru v lednici a cenu surovin potřebných k jeho výrobě, abyste zjistili, kolik peněz takto ušetříte.

Příprava je navíc opravdu jednoduchá a výsledek stojí za to.

Co budete potřebovat?

Já sýr připravuji z následujícího množství surovin, takto získám cca 150 g sýru:

  • 500 g tučného jogurtu (řecký nebo selský – pro děti vybírejte dle obsahu bílkovin, protože jak píše web vitalia.cz, řecký jogurt obsahuje nejvíce bílkovin z bílých jogurtů dostupných v obchodech)
  • 200 g smetany ke šlehání (ta s 30 % tuku)
  • sůl (přiměřeně k věku dítěte, já dávám špetku himálajské růžové soli)
  • bylinky dle chuti (nemusíte, ale já nejčastěji přidávám čerstvou pažitku)

Kromě surovin budete potřebovat také nějaký ruční šlehač (popřípadě své ruce ruce) k našlehaní smetany, cedník a čistou bavlněnou utěrku nebo plátýnko k překapání sýru.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Jste připraveni? Jdeme na to!

Postupujte takto:

  1. našlehejte smetanu a zapracujte ji jemně do jogurtu ve větší misce
  2. podle potřeby přidejte sůl a podle chuti zas bylinky – můžete použít například pažitku, ořechy, nakrájená sušená rajčata nebo mletou papriku a chilli, bazalku, pepř, olivy…
  3. vytvořenou hmotu dejte do cedníku nebo síta, které jste si předem vystlali látkou nebo čistou utěrkou, cedník vložte poté do větší nádoby nebo hrnce tak, aby na dno mohla odkapávat přebytečná tekutina z hmoty – zároveň však ne příliš nízko, aby se cedník ve vykapané tekutině nekoupal
  4. můžete pomocí malého talířku nebo hrnečku hmotu trochu zatížit, abyste podpořili odkapávání tekutiny (cedění)
  5. vložte vše do ledničky a nechte přibližně 9 hodin vykapat (přesný čas odhadnete podle oka)
  6. poté opatrně vytáhněte ze sítka hotový domácí sýr a pusťte se do hodování (přebytečnou tekutinu, která odkapala, vylijte)

Zdroj: supermamy.maminka.cz, vitalia.cz

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Kristýna Novákováhttps://abcrecenze.cz/
Mou vášní bylo vždy cestování, avšak po narození dcery jsem se usadila a nyní je mou vášní zkrášlování našeho domova. Ráda budu čtenářům webu iBydlenÍ.cz předávat své tipy na vybavování bytu, dětského pokoje nebo udržování pořádku v našich obydlích.

Nejnovější články

--- Další články autora ---