Proč si vypěstovat řeřichu? Má spoustu vitaminů a minerálů pro naše tělo, a to hlavně v zimních měsících. Její pěstování je navíc snadné a nepotřebujete k němu ani hlínu. Řeřicha roste poměrně rychle a je nenáročná. Čím je starší, tím výraznější a štiplavější je její chuť. Řeřichu si můžeme přidat třeba do salátu.

Začněte s vyséváním
Tato rostlinka dokáže velmi rychle narůst. Klíčení tak můžete sledovat v přímém přenosu. Zárodky lístků uvidíte už po dvou dnech od výsevu a už po zhruba šesti dnech můžete začít s odřezáváním horních částí natí, jež zase rychle dorostou. Podle webu Abecedazahrady.dama.cz vám k pěstování postačí obyčejný plastový nebo polystyrenový tácek, mělký kelímek nebo bavlněný tampon, do nichž nasypete zeminu. Pokud žádnou nemáte, poslouží místo klasického substrátu silnější vrstva vaty, papírové ubrousky nebo kuchyňské utěrky (obojí ve dvou až třech vrstvách). Zalijte vodou a až se vsákne, řeřichu nahusto vysejte. Než se objeví první lístky, umístěte výsevní nádobu do mikrotenového sáčku, aby měla řeřicha vhodné klima. Pozor, semena nesmí vyschnout!
Velké množství vitamínu C, B1, K, beta-karotenu a minerálů
Naklíčená semena jsou velmi zdravá. Řeřicha má vitaminy C, A, B1, B3, B6, beta-karoten, K i E. Stejně „nadupané“ je i množství minerálů – sodík, draslík, fosfor, vápník, železo a také jód. Vše doplňují kyselina askorbová, nasycené mastné kyseliny, riboflavin a vláknina, jak uvádí web Abecedazahrady.dama.cz.
Kam můžeme řeřichu přidat?
Mladou řeřichu přidejte například do salátů, paštik, pomazánek, lze jimi posypat různé jídlo včetně polévek a použít se dají i jako součást smoothie. Vůbec nejjednodušší je ozdobit si řeřichou chléb se sýrem. V syrovém stavu bez tepelné úpravy je naprosto nejzdravější, jak uvádí web Abecedazahrady.dama.cz.

Řeřicha peruánská neboli maka pro fyzickou i psychickou odolnost
Slyšeli jste o řeřiše peruánské, známé také pod názvem maka? Je řazena mezi superpotraviny. Roste na místech s vysokou nadmořskou výškou, ale využití má jiné než řeřicha setá: pěstuje se pro své bulvy, které domorodci jedí vařené a pečené v popelu, případně je suší a poté rozvářejí na kaši ve vodě nebo mléku. Umějí z nich připravit i kvašený nápoj maca chica. U nás seženete prášek z bulv, který obsahuje velké množství sacharidů, bílkovin, vlákniny, minerálů, vitaminů, aminokyselin, stopových prvků, mastných kyselin a spousty dalších zdraví prospěšných látek. Právě díky vysokému obsahu přírodních sterolů se podle webu Abecedazahrady.dama.cz hodí i pro sportovce. Užívá se k podpoře vitality organismu a jeho fyzické i psychické odolnosti.
Zdroj: Abecedazahrady.dama.cz