Co by to bylo za Velikonoce bez poctivé nádivky? Ačkoliv je její příprava náročnější, odmění se vám výbornou chutí s vůní jara. Je tak výborná, že ji budete chtít jíst po celý rok!

Suroviny
- 5 bílých rohlíků
- 200 g vařeného uzeného masa
- 200 ml mléka
- 4 vejce
- 75 g másla a trocha másla na vymazání formy
- 2 hrsti čerstvého špenátu nebo kopřiv
- 1 hrst listové petržele
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř

Postup
- Pečivo nejprve nakrájejte na malé kostky. Dejte je na plech a vysušte při teplotě 150 °C (asi 15 až 20 minut). Troubu si pak rozehřejte na 180 °C.
- Zelené listy spařte ve vroucí osolené vodě. Sceďte a ihned zchlaďte ve studené vodě. Znovu sceďte, vymačkejte přebytečnou vodu a nakrájejte. Petržel nasekejte nadrobno.
- Uzené maso nakrájejte na kousky.
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky rozšlehejte v míse. Bílky se špetkou soli vyšlehejte na tuhý sníh ručně nebo v mixéru.
- Máslo rozpusťte v rendlíku. Kulatou formu na koláč nebo pekáček vymažte máslem.
- Do mísy dejte pečivo. Zalijte mlékem a opatrně promíchejte rukama. Přidejte uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a znovu promíchejte.
- Přidejte menší část sněhu z bílků a jemně promíchejte. Poté přidejte zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujte.
- Připravenou směs dejte do vymazané formy a rovnoměrně rozložte. Dejte do trouby a upečte dozlatova (asi 30 minut).