Vědci nedávno zjistili, jak funguje enzym, který je zodpovědný za záplavy slz při krájení cibule. Brzy bude k dispozici přípravek, který nás nerozpláče. Podle výzkumů cibule zlepšuje spánek, náladu a některé výzkumy naznačují, že by mohla dokonce zpomalovat růst nádorů. Cibule také udržuje naše vlasy a pokožku v kondici a je dobrým zdrojem vitaminu C.
Takže kromě slz má všechny zdravé klady. Dva výzkumné týmy již pracují na tom, jak vyrobit cibuli, která nás nebude rozplakávat, uvádí portál People. První testovací kusy jsou již na světě. U jednoho z nich se dokonce ukázalo, že dokáže pomoci při léčbě poruch srážlivosti krve, které jsou často spojeny s kardiovaskulárními chorobami.

Pomsta za krájení
Když začneme krájet cibuli, poškodíme její buňky. V důsledku toho se uvolňuje enzym zvaný alináza. Ta produkuje chemické látky, které se rozkládají na chuťové molekuly. Ty dodávají cibuli její specifickou chuť. Některé z chemických látek se při této reakci mění na slzotvorný faktor. Když se dostane do kontaktu s přední částí oka nebo rohovkou, nervová zakončení, která se tam nacházejí, signalizují mozku, že na scénu přišla dráždivá látka. To následně vede k signálu z mozku zpět do slzných žláz a ty začnou produkovat slzy, uvádí portál Customs.

A jak slzení zabránit?
Krájení cibule patří k méně oblíbeným činnostem v kuchyni. Je to hlavně proto, že se při něm slzí oči. Cibule obsahuje enzym alinázu, který kromě charakteristické vůně a chuti působí svým rozkladem dráždivě na vnější povrch oka. Díky tomuto triku však bude slzení očí při krájení cibule konec!
Potřeby: papírová kuchyňská utěrka, voda k jejímu navlhčení
Postup: Vezměte si s sebou cibuli, která se používá k přípravě pokrmů.
K tomuto zlepšováku nepotřebujete vůbec žádné novodobé pomůcky ani brýle. Postačí vám obyčejná namočená papírová kuchyňská utěrka. Při krájení cibule ji položte do blízkosti krájecí podložky.