Spousty domácností mrazí a suší potraviny. Jestliže jste zatím tuto činnost v kuchyni nezkoušeli, nemusíte se ničeho obávat. Mrazení i sušení potravin může být jednoduché a rychlé. Po přečtení tohoto článku zjistíte správný postup, aby byla vždy zachována kvalita mrazených a sušených potravin i surovin.
SUŠENÍ
Výhody sušení aneb proč sušit potraviny
Důvodů a benefitů k sušení v kuchyni je mnoho. Stěžejní však pro nás bude ušetřit peníze. Díky sušení uchováte potraviny dlouho čerstvé včetně všech svých vitamínů a zdraví prospěšných látek. Změní se pouze jejich konzistence – díky odpaření vody budou suché a křupavé.
Nemusíte být tedy ve stresu z toho, že vám shnijí jablka nebo zčerná banán a peníze vynaložené za nákup tohoto ovoce poletí do koše. Díky sušení potravin vše uchováte dlouho a budete mít i skvělou svačinu do sáčku nebo pytlíku s sebou na cesty či do práce.

Co vše můžete sušit?
Fantazii se meze (téměř) nekladou. Zamyslete se nad tím, co je vaší oblíbenou surovinou, která zároveň podléhá rychlé zkáze a najděte si svou top potravinu nebo suroviny k sušení.
Nezapomínejte na to, že sušením se dle webu primanapady.cz odpařuje až 95 % vody, proto není vhodné sušit potraviny, které obsahují příliš vysoké množství vody, což je například meloun.
Co vše se hodí na sušení?
- Ovoce – jablka, banány, hrušky, maliny, jahody, borůvky, meruňky, hroznové víno, rybíz…
- Zelenina – kořenová (mrkev, petržel…), rajčata, cibule (sušená cibule je výborná do polévek nebo hot dogů), česnek, cuketa, pórek…
- Maso – hovězí, vepřové, rybí…
- Ostatní – houby, bylinky…
Co budete potřebovat k tomu, abyste mohli začít se sušením?
- Ze začátku můžete sušit v horkovzdušné troubě, a to tak, že ji zapnete na cca 60 stupňů s ventilací a občas otevřete dvířka, aby se odpařila voda ven.
- Je možné také sušit na přímém slunci.
- Jestliže to však budete se sušením potravin myslet vážně, doporučuji zakoupení sušičky potravin, se kterou vám sušení půjde lehce a svižně. Ceny za elektrické sušičky potravin začínají na příjemné pětistovce a můžete se dostat až na několika tisícové částky za kvalitní a profesionální domácí sušičky. Tato investice vždy vyplatí, pokud v sušení potravin naleznete způsob, jak ušetřit peníze.
Tipy a rady
Na závěr se vám může hodit pár rad a tipů pro začátečníky i pokročilé:
- Dávejte pozor na skladování usušených potravin, abyste nakonec nebyli zklamaní a frustrovaní z toho, že vám usušené ovoce začalo plesnivět. Je totiž nutné pořídit pro uchovávání usušených potravin nepropustné nádoby, do kterých se nedostane žádný vzduch a vlhkost. Nejlepšími nádobami jsou ty ze skla.
- Usušené potraviny uchovávejte na tmavém a chladném místě.
- Pozor při sušení v horkovzdušné troubě – než se naučíte nastavit správnou teplotu a čas, můžou se vám potraviny spálit.
- Aromatické druhy zeleniny jako je česnek nebo cibule sušte vždy odděleně od ostatních druhů.
- Sušte pouze zralé kusy ovoce a zeleniny. Nikdy nahnilé nebo nezralé.
MRAZENÍ
Výhody mrazení aneb proč mrazit potraviny
Mrazením potravin se dá ušetřit hodně peněz, protože můžeme nakoupit levnější maso v akci, naporcovat jej a zamrazit. Nestane se tedy, že bychom neměli co uvařit, protože v mrazáku budeme mít vždy zásobu masa.
Díky mrazení můžeme ušetřit i čas. Když byla má dcera miminkem, mrazila jsem pro ni zeleninové příkrmy a ušetřila tím spoustu času stráveného v kuchyni, který jsem díky tomu mohla využít lépe a jít místo toho třeba s dcerou na procházku.
Mrazením jídel stále šetřím čas
Čas tímto způsobem šetřím i nyní, protože má dcera je milovnicí mé tajné domácí paprikové omáčky. Když tedy v obchodě narazím na levné červené bio papriky, koupím jich rovnou kilo, a zamrazím si tak základ pro paprikovou omáčku dopředu. Když má dcera chuť na svou oblíbenou omáčku, sáhnu kdykoliv po krabičce z mrazáku a jen ji na plotně během pěti minut dovařím a zahustím. Nemusím tedy pokaždé zdlouhavě krájet a restovat zeleninu na pánvi.

Co vše můžete mrazit?
Zde se rozchází spoustu odlišných názorů, avšak vy nejlépe zjistíte, co a jak můžete mrazit teprve tehdy, když to doma sami začnete zkoušet.
Já osobně mám úspěšně vyzkoušeno mrazení následujících potravin:
- Pečivo – chléb, rohlíky, koláče i donuty
Můžete ušetřit hodně peněz, pakliže půjdete do obchodu večer a nakoupíte zlevněné pečivo (v některých hypermarketech i o 70 %), které následně doma zamrazíte. Když ho další dny potřebujete, vytáhnete jej ven a do hodiny si pochutnáváte na čerstvém pečivu.
- Mateřské mléko a domácí zeleninové příkrmy nebo domácí ovocné přesnídávky pro děti
- Zeleninový vývar
- Maso
- Bylinky
- Zeleninu
Postupujte metodou pokus – omyl. To znamená, že pokud nevíte, zda něco můžete zmrazit, zkuste to a po rozmrazení sami uvidíte, zda můžete, nebo ne.
Jak správně mrazit a odmrazovat?
- Potraviny vždy mrazte po menších částech. Co to znamená? Když budete chtít zmrazit celé kuře, naporcujte ho na části, které budete následně potřebovat při vaření. Rozdělte si tedy kuře na stehna, prsa, skelet apod. Takto postupujte se vším, abyste vždy odmrazili pouze to, co hned budete spotřebovávat.
- Mrazte vždy v sáčcích nebo boxech. Nikdy nevkládejte do mrazáku potraviny bez obalů. Skvěle se hodí uzavíratelné sáčky vyrobené pro mrazení potravin, koupíte je za pár korun a můžete je používat opakovaně. Zároveň šetří místo v mrazáku a nejsou tak objemné jako plastové boxy a krabičky. Každý sáček si nadepište názvem a datumem – po zmrazení nemusíte od oka poznat, o jaké maso se jedná.
- Promyslete si s dostatečným předstihem, co budete na druhý den k vaření obědu potřebovat a zmrazené maso vytáhněte večer. Odmrazte ho tím způsobem, že ho vložíte do lednice. Takto se odmrazí postupně a nemůžou se vytvořit bakterie jako při pokojové teplotě, jak se píše na webu ireceptar.cz.
Nejčastější chyby, které děláme při mrazení potravin aneb co nedělat
- Vyvarujte se mrazení zahuštěných omáček a těch, ve kterých je smetana. Vždy mrazte pouze základy na omáčku.
- Nemrazte potraviny s vysokým obsahem vody (jahody, okurka apod.), protože po rozmrazení se z nich stane dřeň.
- Nikdy nezamrazujte bramborový salát z Vánoc ani žádné jiné lahůdky s majonézou.
- Nemusí se vám vyplatit mrazit ani šunky, protože pustí příliš vysoké množství vody a budou vhodné pouze na vyhození do koše. Mrazák neprospívá ani párkům nebo klobásám.
Zdroj: primanapady.cz, ireceptar.cz