back to top

Upečte si domácí pečivo za pár minut

Má dcera zbožňuje rohlíky, my dospělí máme rádi chleba. Při dnešních cenách (3 Kč za 1 rohlík a 40 Kč za 1 chléb) nás pečivo stojí několik stovek měsíčně. Co když vám řeknu, že upéct si své vlastní křupavé a čerstvé domácí pečivo vás nebude stát moc peněz a času?

Droždí? Tentokrát ne

Aby příprava domácího pečiva byla opravdu rychlá, peču doma bez droždí a bez kynutí těsta. Díky tomu může být za pár minut na stole křupavé a teplé domácí pečivo.

Domácí křupavé housky s kmínem

Tento recept je u nás doma nejoblíbenější. Sama jsem si jej časem vyšperkovala do finální verze, o kterou se s vámi velmi ráda podělím. Jestliže chceme housky celozrnné, pouze zaměníme mouku za celozrnnou hladkou.

Přidaný kmín, kterým housky ve finále posypeme, má skvělou chuť, vůni i zdraví prospěšné látky. Dle webu zdravezdravi.cz totiž kmín podporuje trávení, léčí nadýmání, podporuje kojení a hubnutí, zlepšuje paměť, posiluje kosti a pomáhá i proti nespavosti!

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Co budeme potřebovat?

  • 200 ml teplé vody
  • 100 ml řepkového nebo slunečnicového oleje (nebo stejné množství rozpuštěného másla)
  • 2 vajíčka
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 500 g hladké mouky (nebo celozrnné)
  • 2 velké lžíce nízkotučného tvarohu nebo bílého jogurtu
  • koření: sůl, kmín

Postup:

  1. Všechny suroviny smícháme ve velké míse a vytvoříme těsto – dle potřeby můžeme přidat teplou vodu.
  2. Z hotového těsta tvoříme buď pletené houstičky (jednoduše ze dvou copů), nebo kulaté houstičky bez pletení.
  3. Poskládáme housky na pečicí papír, potřeme vajíčkem, zasypeme kmínem a pečeme na 200 stupňů v troubě.
Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Jak upečené pečivo skladovat?

Aby nám pečivo co nejdéle vydrželo čerstvé, je důležité správné skladování. Častou chybou je mít doma pečivo v sáčku. Jak to tedy má být?

Pečivo musíme skladovat při teplotě do 18 stupňů Celsia, a to nejlépe v čisté utěrce vložené do dřevěné nádoby. Pečivo můžeme i mrazit, a to v sáčcích, které dle potřeby vytáhneme a necháme odmrazit při pokojové teplotě.

Zdroj: zdravezdravi.cz

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Kristýna Novákováhttps://abcrecenze.cz/
Mou vášní bylo vždy cestování, avšak po narození dcery jsem se usadila a nyní je mou vášní zkrášlování našeho domova. Ráda budu čtenářům webu iBydlenÍ.cz předávat své tipy na vybavování bytu, dětského pokoje nebo udržování pořádku v našich obydlích.

Nejnovější články

--- Další články autora ---