Pečivo je pro většinu z nás základní potravinou, která nám doma nesmí chybět. Bohužel právě pečivem zároveň nejčastěji plýtváme. Mnohdy je to právě proto, že pečivo neumíme správně skladovat. Byť se zdá, že na tom nic složitého není, většina z nás i v tak zdánlivě banálním úkolu chybuje.
Pečivo má krátkou trvanlivost
Trvanlivost čerstvého pečiva je opravdu velmi krátká. Je schopno si chuť i konzistenci zachovat jen po dobu několika málo hodin. Proto byste čerstvé pečivo měli sníst ještě ten den. Nicméně ne vždy je to možné, proto je dobré vědět, jak pečivo správně skladovat, a tím se pokusit jeho trvanlivost prodloužit.

Mikrotenové sáčky ne
Pro mnoho z nás je samozřejmostí zajít si do obchodu, utrhnout mikrotenový pytlík a pečivo si domů odnést v kusu plastu. Jenže to je chyba. Dejte raději přednost papírovému sáčku, ve kterém bude moci pečivo volně dýchat. Chcete-li, ještě lépe uděláte, když si pořídíte bavlněné nebo lněné sáčky.
Kam s pečivem?
Nyní se nabízí otázka, kde a jak pečivo skladovat. Základní pravidlo říká uložit pečivo na tmavé, suché a chladné místo. Ideální volbou je klasika v podobě chlebníku, který pečivo ochrání jak před světlem, tak před vlhkem i vzduchem. Prodlouží se tak jeho čerstvost.
Nemáte chlebník? Nic se neděje. Pokud nad jeho pořízením ani neuvažujete, zabalujte pečivo do čisté utěrky, případně do bavlněného či lněného sáčku. I pro skladování v utěrce či pytlíku ale platí, že je potřeba ukládat pečivo někam, kde je tmavo, sucho a chladno.

Může pečivo do mrazáku?
Zamrazit si pečivo je super způsob, jak si zajistit přísun pečiva například během svátků. Ano, pečivo skutečně lze skladovat v mrazáku, kdy nízká teplota zamezí plesnivění a zároveň uchová i dobrou chuť pečiva. Pokud chcete dát pečivo do mrazáku, uložte jej do mikrotenového sáčku a pamatujte, že v mrazáku vydrží maximálně 6 měsíců. Po vytažení z mrazáku nechte pečivo pozvolna rozmrznout.