Uchovávejte správně pečivo a prodlužte jeho čerstvost

Ztvrdlé nebo zplesnivělé pečivo je strašákem každé domácnosti. Navíc v dnešní době nestojí malé peníze, takže určitě nechcete, aby skončilo v koši. Naučte se pečivo správně skladovat a udržte ho v dobré kondici. Stačí si osvojit pár správných návyků.

Zdroj obrázku: https://www.istockphoto.com/

Přemýšlejte nad množstvím pečiva

V první řadě je vhodné si dobře promyslet, jestli pečivo, které kupujete, stihnete také sníst. Osobně raději zajdu do pekárny pro čerstvé pečivo každý den, než bych ho později musela vyhodit. Samozřejmě chápu, že v určitých případech to nejde takto praktikovat. Pokud máte doma starší chléb, ale zároveň máte chuť na čerstvý a křupavý, zkuste ten starší ještě nějakým způsobem zpracovat. Zkusili jste někdy udělat tousty z klasického chleba? Jsou možná ještě lepší než ty z toustového.

Jak uvádí bydlimekvalitne.cz, pečivo má velmi krátkou trvanlivost a svou chuť i konzistenci si zachová jen několik málo hodin. Nejlepší je ho sníst tedy ten den, kdy bylo upečeno.

Správné skladování – řekněte sbohem igelitu!

Každý však nemá možnost kupovat každý den čerstvé pečivo anebo ho jednoduše nestihne sníst. Správným skladováním můžete trvanlivost prodloužit a na pečivu si pochutnat i další dny.

Už při nákupu se rozhodně vyhněte igelitovým sáčkům. Bydleni.instory.cz uvádí, že podle lékařů na pečivu začíná růst plíseň (kvasinka Candida albicans) již po 3 hodinách uchovávání v igelitu.

 Pečivo nepatří ani do lednice a na mrazničku si dejte pozor

Ač to může pro někoho znít zvláštně, někteří lidé mají tendence dávat pečivo do lednice s tím, že ho uchová v dobré kondici po delší čas. Jenže opak je pravdou. V lednici je vlhké prostředí, které je ideální pro vznik plísní. V chladu vám navíc například bochník chleba rychleji vyschne.

Pokud máte přebytek pečiva a nechcete ho vyhodit, můžete jej uskladnit v mrazáku. Musíte však počítat s tím, že by mělo být spotřebováno do šesti měsíců. Do mrazáku ukládejte pečivo co nejčerstvější, ale vychladlé. Zde je vhodná chvíle, kdy můžete použít mikrotenové sáčky.

Zdroj obrázku: https://pixabay.com/

A jak tedy na to správné skladování?

Nejlepším místem pro skladování chleba je chlebník. Chléb zabalte do lněné utěrky a vložte do chlebníku. Chlebník musí být také pravidelně udržovaný například otřením hadříkem namočeným ve vodě s octem.

Chlebník by měl být umístěn tam, kde nedochází k velkým výkyvům teplot.

A ještě jedna rada na závěr. Není vhodné uchovávat bílé pečivo společně s chlebem, protože dochází ke změně vůně a chuti pečiva. Bílé pečivo není obecně vhodné pro dlouhodobé skladování.

Zdroje:

https://www.bydlimekvalitne.cz/jak-skladovat-pecivo-zapomente-na-pytliky-lednicku-vsadte-na-uterku

https://bydleni.instory.cz/1849-chcete-mit-doma-krupave-pecivo-naucte-se-ho-spravne-skladovat.html

Zdroj fotografii: Pixbay, Pexel, Envato, Dreamstime, istockphoto.com

Nejnovější články

--- Další články autora ---