Mnoho lidí má v sobě zakořeněnou představu, že pokud chceme u některých potravin prodloužit dobu čerstvosti, musíme je uložit do lednice. Často pak v lednici skladují i takové suroviny, které tam přitom nemají vůbec co dělat. Mrkněte k vám do lednice – nemáte tam tyhle potraviny i vy?
Rajčata
I když je v obchodě najdeme na běžném pultu se zeleninou, jakmile překročí práh našeho domova, jejich cesta vede automaticky rovnou do lednice. Rajčata ale do lednice nepatří a hned vám povíme proč. Studené prostředí naruší proces zrání, dokonce může změnit strukturu rajčete – stane se bez chuti, moučné. Fuj.
Cibule
I cibule v mnoha domácnostech končí v lednici, přitom tady nemá co dělat. Pobyt v lednici totiž typické české zelenině ani trochu nesvědčí – mnohem lépe se cibuli daří na chladném a dobře větraném místě.
Čokoláda
Myslíte si, že když dáte čokoládu do lednice, déle vám vydrží? To ani omylem. I když vás možná láká ledově studená čokoláda, správně byste tuhle sladkou dobrotu měli skladovat při teplotách mezi 14 až 16 °C. Jakmile je čokoláda uložena do lednice, začíná šednout – na chuti se to sice neprojeví, ale na pohled to není nic vábného.
Červené víno
S chutí si dáte skleničku ledově vychlazeného červeného vína? Bohužel pobyt v lednici červenému vínu nesvědčí. Ani trochu. Skladovat by se mělo při teplotách mezi 15 až 18 °C, před podáváním jej stačí krátce vychladit. Rozhodně se láhev červeného vína nemusí zabydlet ve vaší lednici na delší dobu.
Olej
Myslíte si, že snad nikdo nemá olej v lednici? To byste se divili. Bohužel ani olej do lednice nepatří, při pobytu v chladném prostředí totiž mění konzistenci – tuhne, houstne a může se zakalit.
Med
Přezdívá se mu přírodní zlato a jedna z nejhorších věcí, kterou mu můžete udělat, je uskladnit ho v lednici. I když možná máte dojem, že díky skladování v lednici med déle vydrží. Věděli jste, že med má díky nízkému obsahu vody a vysoké koncentraci cukrů téměř neomezenou životnost? Rozhodně proto není třeba uchovávat ho v lednici.