Vítejte u receptu na tradiční halušky – pokrm, který patří mezi klenoty slovenské kuchyně. Jednoduché nočky z bramborového těsta zvládne s naším receptem rozhodně každý. Připravte se proto na gastronomickou cestu do srdce Slovenska, kde se setkává tradice s chutí.

Suroviny
500 g brambor
170 g hladké mouky
170 g hrubé mouky
100 ml 30% smetany
250 g brynzy
100 g špeku
100 g slaniny
1 ks cibule

Postup
1) Brambory oškrabejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přebytečnou vodu z nich slijte. Postupně přimíchávejte hladkou mouku s hrubou, dokud nevznikne polotuhé těsto.
2) Těsto protlačte přes síto do vroucí neosolené vody, jídlo bohatě dochutí brynza. Halušky jsou hotové poté, co vyplavou na povrch. Vyjměte je děrovanou naběračkou.
3) Smetanu zahřejte v hrnci a vmíchejte do ní brynzu. Nakonec vmíchejte halušky.
4) Špek i slaninu nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi nejprve orestujte špek, poté přidejte slaninu a všechno restujte dozlatova. Cibuli nakrájejte nadrobno, kousek na proužky a v rendlíku ji orestujte do světle hněda.
5) Halušky na talíři posypte slaninou a cibulí. Kombinace brynza, smetana a slanina patří k tradičním chutím. Ale halušky jsou skvělé i se zelím a slaninou.
Zdroj: Gurmanka.cz