V tomto článku dostanete tipy na bylinky, které můžete pěstovat ze semen. Poradíme vám také, kdy je nejvhodnější je vysévat.
Bazalka
Z této jednoleté byliny se specifickou vůní můžete použít jak listy, tak květy. Sklízejte mladé listy, používejte je celé, natrhané nebo nakrájené. Bazalka chutná skvěle s rajčaty, květy jsou dobré do salátů, uvádí portál Zahrádkář.
Koriandr
Můžete jíst celou rostlinu. Listy a stonky se používají do salátů, polévek, asijských specialit a můžete je také vyzkoušet k ochucení dušených pokrmů. Pražená mletá semena jsou součástí indického kari.
Kopr
Konzumují se jemné aromatické listy i semena. Ta však mají ostřejší chuť, listy chutnají lahodněji. Kopr je ideální k rybám, zejména k lososu, bramborám, vaječným pokrmům, tradiční je koprová omáčka nebo kulajda, kterou každý z nás jistě miluje.
Pažitka
Tato bylinka poskytuje velké výhody a vejde se i do té nejmenší zahrádky. Její pěstování je snadné, zvládnou ho i začátečníci. Bude růst na záhonech i v květináčích. Květy i květenství se dají konzumovat. Použít ji můžete jak do polévky, tak i do zeleninového salátu, doporučuje Bylinkovýráj.
Petržel
Listy kadeřavé petržele se silnějšími stonky vám čerstvé poslouží k zvýraznění chuti pokrmů i k dekoraci. Lze je také sušit nebo zmrazit. Před dokončením je lze přidávat do polévek.
Šalvěj
Jedná se o vytrvalou bylinu. Je oblíbeným kořením a léčivou rostlinou. Rostlina je užitečná zejména pro své jednotlivé listy, které jsou vhodné k přípravě léčivých čajů, kloktadel, ale také na vepřové maso, nádivky, zvěřinu a ryby.
Šťovík
Je to málo pěstovaná, ale vynikající bylina. Může být alternativou k jiným listovým zeleninám. Používá se k zvýraznění chuti salátů, do polévek, k rybám a k ochucení vaječných pokrmů. Vytváří bohatě olistěné a dobře vypadající trsy.
Zdroje: Bylinkovýráj, Zahrádkář